rating 8/10

Roussillon razem z Langwedocją rozbłysnęło na mapie winiarskiej Francji, zjednując sobie sympatię konsumentów na całym świecie swoją bezpretensjonalnością oraz atrakcyjnością smaku swoich win. Czy jeszcze?

Ceniony jest za bardzo rozsądne ceny i świetny poziom jakości, które zawdzięcza inwestycjom lokalnych winiarzy z dotacji unijnych, ale także przez korzystanie z wiedzy i umiejętności producentów uznanych już regionów, miedzy innymi Bordeaux, którzy tu właśnie ulokowali swoje najnowsze projekty, skuszeni niską ceną ziemi i atrakcyjnością klimatu. Najczęściej wykorzystywanym w produkcji win szczepem jest Grenache w różnych wersjach kolorystycznych, a także Muscat, Malvoise wśród odmian białych, oraz Mourverdre, Carrignan i Syrah wśród odmian czerwonych. Wina czerwone są produkowane w przeważającej większości, lecz równie ważnym podziałem jest w tym regionie podział ze względu na smak, jako że Roussillon to zagłębie wspaniałych win słodkich, wśród których wystarczy wspomnieć o Muscat de Rivesaltes oraz Banyuls i Maury, które potrafią być równie klasowe i długowieczne jak wina z Porto.