rating 8/10

Jakość wyprodukowanego wina zależy w dużym stopniu od wartości winogron. Przy tworzeniu własnej, unikalnej winnicy, warto oprzeć się na sprawdzonych przykładach. Poznaj trzy sposoby prowadzenia winnicy i uprawy winorośli.

Poniżej przedstawiamy trzy sposoby prowadzenia winorośli.

Guyot 

System prowadzenia winorośli wynaleziony w XIX wieku przez Jules’a Guyot. Polega na pozostawieniu na krzewie jednej, prowadzonej po rozpiętym drucie gałązki, z której w drugim roku jej życia prowadzi się nowe pędy rodzące owoce, oraz drugiej, jednorocznej, którą pozostawia się na rok przyszły, jako tą, która ma zastąpić tą pierwszą. Proces ten powtarza się każdego roku, aż do końca życia używania danego krzewu. System bardzo popularny przy produkcji win m.in. w Bordeaux, gdzie używa się tzw. „podwójnego Guyota.;

Gobelet

System polegający na pozostawieniu niskich, około półmetrowych pni krzewów przymocowanych do palików, pomiędzy którymi rozpina się sieć drutów. Każdego roku pozostawia się dwa pędy wyrastające z pnia, które następnie formuje się w kształt zbliżony do „serca”, związuje i mocuje do rozpiętych drutów, by mogły utrzymać wzrosłe na nich kiście. System bardzo popularny m.in. w Niemczech, np. w dolinie Mozeli.

Lyra 

System polegający na prowadzeniu dwóch ramion winorośli przymocowanych i rozciągniętych pomiędzy dwoma palami umocowanymi w ziemi w kształcie litery V. Pozwala on na lepszą wentylację i nasłonecznienie gron znajdujących się na krzewie. System w miarę niedawno powstały, używany m.in. w Austrii przez Willego Brundlmayera.