Pierwsza klasa
Ekspert od win
25.08.2016

Pierwsza klasa

Autor posta Tomasz Kolecki
Tomasz Kolecki

0/10

To już zaraz zacznie się w Austrii niesamowita impreza, której głównymi bohaterami będą wina „Erste Lage”, czyli nie owijając w bawełnę – tamtejsze „Grand Cru”. I pewnie gdyby nie czekający na poprowadzenie konkursu win polskich w Jaśle, z przyjemnością dołączyłbym do tak wspaniałej degustacji.

Na szczęście los chyba widzi moją niedolę, podsuwając moim znajomym na myśl najlepsze w tym momencie wybory, czyli pierwszorzędne Grüner Veltliner z Wachau i Kamptal. W dodatku z takimi nazwiskami na etykietach, nad którymi nie da się przejść obojętnie, wiedząc co potrafią wyczarować z GruVe i Rieslinga. Uraczyłem się obydwoma niebywale, w obydwu znajdując inne emocje. Pierwszy tryskał bogactwem i strukturą, przyjemnie otulając język i karmiąc zmysły. Drugi zaś, mimo powstania niemal „po sąsiedzku”, swoją surowością i elegancją, dokładnie uczył kubki smakowe i dotykowe, gdzie się znajdują i jaka jest ich rola. I dokładnie pamiętają tę kolejną lekcję do dziś.

Win austriackich nie jest wiele i nie należą do najtańszych. Warto jednak trzymać w myślach obraz, w jakich warunkach powstają. W niewielkich, rodzinnych winnicach, otaczających troską każde cenne grono. W spokoju i pełnej świadomości poczynań swoich twórców. W pełnym oddaniu lokalnej tradycji i stylistyce, którą są w stanie wykrzesać winoroślą i siedliskiem. A to już co raz bardziej unikatowy i bezcenny walor i luksus dla tych, którzy po nie sięgają.


Powiązane artykuły