Wina Austria

13 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Austriackie winiarstwo zajmuje dopiero siedemnastą pozycję na świecie, pod względem ilości wytwarzanych win. Jest jednak jednym z absolutnych liderów jakości. Największą siłą tutejszych winiarni są ich niewielkie produkcje, jako że w głównej mierze są to typowe „firmy rodzinne”. Zapraszamy do eksplorowania listy win z Austrii, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Klasyfikacja win austriackich Z niewielkimi, lecz zasadniczymi różnicami, zbliżona jest do klasyfikacji niemieckiej i tak jak tamta – stara się dotrzeć do ostatecznego kształtu, przez co wielu osobom nadal trudno się w niej zorientować. Najniższą klasyfikacją są wina stołowe, czyli Tafelwein. Nad nią znajdują się wina regionalne, czyli Landwein. Powyżej ulokowane wina jakościowe, nazwane Qualitätswein, których podwyższoną kategorią jest Kabinett. Dalej znajdują się wina Prädikatswein, czyli jakościowe z wyróżnikiem, zaczynające się od Spätlese, a następnie Auslese, Beerenauslese (BE), Strohwein, Ausbruch, Eiswein i Trockenbeerenauslese (TBA). Osobną gradację posiada tylko jeden region. – Wachau. Oprócz wspominanych wyżej klasyfikacji stosuje się dodatkowo nowe oznaczenia apelacji DAC. Odmiany winorośli Austria kojarzona przede wszystkim z winami białymi i ma w tej dziedzinie rzeczywiście wspaniałe osiągnięcia. Emblematyczną odmianą jest autochtoniczny szczep Grüner Veltliner. Najlepsze białe wina z Austrii powstają także z odmian Riesling, Welschrieling, Müller-Thurgau, Neuburger, Rotgipfler i innych szczepów lokalnych oraz z Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Muscat i Chardonnay. Wina czerwone to przede wszystkim Zweigelt, Blaufränkisch, Blauer Portugieser, Saint Laurent oraz Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Ciekawostką jest Blauer Wildbacher, z którego powstaje Silcher Sturm – wino różowe, sprzedawane tuż po zakończeniu fermentacji. Polecane wina Wina austriackie w naszym sklepie zdobywają coraz większą popularność, a najpopularniejszy szczep to Grüner Veltliner, dający charakterystyczne wina żywe, wyraziste i bardzo aromatyczne, z korzenno-ziołowymi nutami. Szczególnie polecamy wino Esterhazy Classic Beerenauslese Burgenland, które wyrabiane jest z późno zbieranych, najdojrzalszych owoców, dotkniętych szlachetną pleśnią. Urzeka subtelną słodyczą miodu, kandyzowanych owoców, konfitur i pigwy z delikatną mineralnością i elegancką nutą rześkości. Jest kupażem dwóch lokalnych szczepów uprawianych z ogromną starannością i precyzją dzięki czemu możemy degustować doskonałe, białe słodkie wino znakomitej jakości o gęstej, maślanej konsystencji. Riesling to kolejny szczep, który dobrze się tutaj udaje, ofiarowując wina ładnie wyważone, o dobrej ekstraktywności i kwasowości. Z czerwonych odmian należy z pewnością wymienić typowy dla tych terenów, taniczny Zweigelt, szybko tu dojrzewający Blaufränkisch oraz Blauer Portugieser i Sankt Laurent.