Najdroższa wołowina świata
Wiedza o winie
24.07.2012

Najdroższa wołowina świata

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Dzisiejszą wakacyjną wiadomość ze świata potraktowaliśmy z przymróżeniem oka - zobacz, co wspólnego ma wołowina i wino! We Francji pojawił się pomysł, żeby poić krowy winem. Podobno mięso szczęśliwych zwierząt będzie lepsze. Przykład dali Japończycy.

W rejonie miasta Kobe hoduje się krowy rasy wagyu, które pojone są piwem i karmione są szlachetną, ekologiczną paszą. Na tym nie koniec, krowy są regularnie masowane i nacierane sake. Dzięki temu zrelaksowane zwierzęta są źródłem najdroższej wołowiny świata.

Pomysł ten przejęli też  m.in. Australijczycy, którzy przywiezionym z Japonii krowom wagyu zaczęli dodawać wina do diety. Teraz podobne rozwiązanie zaproponowano we Francji. Chodzi o to, by uzyskać szlachetną i oczywiście drogą odmianę wołowiny.

Cena produkcji potroi się z sześciu euro dziennej stawki żywieniowej na krowę do 18 euro. Ale mięso z założenia ma być luksusowe, o wyglądzie marmurkowym, na skutek specjalnie układającego się tłuszczu.

Pomysłodawcą jest Jean-Charles Tastavy - reprezentant przemysłu winiarskiego z Langwedocji. Powołuje się na hiszpańskie i kanadyjskie badania naukowe, z których wynika, że zrelaksowane zwierzęta dają lepsze mięso – informuje serwis Agro-media.fr.

Tastavy uważa, że optymalna dzienna dawka wina dla krowy wynosi od jednego do półtora litra.

Źródło: www.pb.pl


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?