Kolory w świecie wina
Wiedza o winie
27.08.2012

Kolory w świecie wina

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Niemieccy naukowcy udowodnili, że kolor świata w pomieszczeniu wpływa na odczuwalny smak wina. Okazało się, że to samo wino w różnym oświetleniu smakuje inaczej.

Niemieccy naukowcy udowodnili, że kolor świata w pomieszczeniu wpływa na odczuwalny smak wina. Okazało się, że to samo wino w różnym oświetleniu smakuje inaczej. 

Badania z udziałem 500 osób przeprowadził zespół z uniwersytetu Jana Gutenberga w Mainz. Uczestników podzielono na cztery grupy i podano te same butelki Rieslinga. Każda z grup degustowała wino w innym oświetleniu pomieszczenia.Testy wykazały, że mózgi badanych osób, którzy degustowali białe wino odbierali je jako droższe i lepsze wtedy, gdy pomieszczenie było podświetlone na czerwono lub niebiesko. Natomiast pomieszczenia oświetlone kolorem zielonym lub białym nie dały tożsamego wrażenia.

"Wiedzieliśmy, że kolor napoju może wpływać na ocenę jego smaku. Teraz chcieliśmy sprawdzić, czy oświetlenie pomieszczenia, na przykład w restauracji, także sprawia różnicę" - mówi dr Daniel Oberfeld - Twistel, szef grupy badawczej. "Już wiemy, że kolor światła ma wpływ na ocenę próbowanego wina. Potrzebne są jednak dodatkowe badania, by móc ustalić, dlaczego tak się dzieje. Początkowo myśleliśmy, że ma to związek z nastrojem, jaki wywołują określone kolory. Mamy jeszcze sporo wątpliwości" - dodaje.

Naukowcy doszli do wniosku, że wpływ światła na ocenę wina jest znaczny. Wino w oświetleniu czerwonym i niebieskim oceniano jako znacznie słodsze i bardziej owocowe. Zdaniem naukowców wyniki badań powinni wziąć pod uwagę profesjonaliśmy oceniający wina. Jeśli światło wpomieszczeniu ma tak znaczący wpływ na ocenę smaku, to poważne degustacje powinny odbywać się w naturalnym oświetleniu.

Źródło: Magazyn WINO