Jak wybrać wino na wesele
Porady
02.06.2014

Jak wybrać wino na wesele

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

10/10

Ten krótki poradnik z pewnością ułatwi zainteresowanym wybór win na wesele. Nie wiesz, czym kierować się przy wyborze, jaki kolor wina wybrać i jakie ilości? Zapraszamy do lektury.

Liczba zapytań o wino na wesele spokojnie dorównuje liczbie pytań o wino na prezent. O ostatnim już pisaliśmy, więc tym razem skupiamy się na potrzebach przyszłych małżonków.

Jak wybrać wino?

Już na wstępie warto przypomnieć stare porzekadło - "jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził". Nie ma sensu stawać na głowie, by starać się dogodzić wujkowi Staszkowi, który lubi super wytrawne (ale tylko białe) oraz koleżance z podstawówki uznającej tylko słodkie. Nie da się wystawić wszystkich win przy każdym z gości. Nie wspominając o tym jak wino będzie smakowało z podawanymi posiłkami. Siłą rzeczy wybieranie wina na wesele to kwestia kompromisu. Wielokrotnie pomogliśmy naszym Klientom, więc w tym miejscu dzielimy się naszym doświadczeniem.

Co do zasady, w kwestii liczenia win na wesele należy je podzielić na dwie kategorie w zależności od sytuacji:

  • wino nie będzie jedynym alkoholem podawanym w trakcie przyjęcia weselnego. Bezpiecznie jest przyjąć założenie, że sześćdziesiąt procent gości będzie piła wino, więc w tym przypadku założymy pół butelki na osobę dorosłą.
  • chcemy podać gościom tylko wino. Tu sprawa jest prosta – liczymy jedną butelkę na osobę, wyłączając z tej liczby rzecz jasna dzieci.

Smak i kolor win na wesele

Jaki smak i kolor wina wybrac na wesle?

  • kolor – tutaj w przewadze powinny być wina czerwone. Dla przykładu – jeśli potrzebujemy stu butelek wina, to warto wziąć 60 butelek wina czerwonego i 40 białego.
  • smak – pamiętajmy o tym, że o wytrawności wina decyduje jego skład badany poprzez analizę chemiczną (m.in. poziom kwasowości, cukru resztkowego, itp.). Wino półwytrawne dla jednego będzie już pół-słodkie, a dla drugiego bardziej wytrawne. Niemniej jednak warto postawić na wina neutralne – takie, które nie będą skrajne w swojej prezencji – wytrawność nie będzie przeszkadzała wielbicielom win słodkich, a entuzjaści smaków wytrawnych nie będą mieli problemu ze zbyt wysokim poziomem cukru. Celujemy zatem w wina półwytrawne i wina półsłodkie.

Na koniec kilka luźnych uwag.

Decydujmy się na maksymalnie 4 różne etykiety (a najlepiej dwie). W ten sposób goście nie będą zaglądali sobie przez ramie i komentowali "a oni mają inne wino, pewnie lepsze”. Nie przejmujmy się nadwyżką win – jest zwyczaj obdarowywania gości na odchodne, więc albo wino zostanie wykorzystane w całości, albo będziecie mieli małą nadwyżkę, którą można potem podawać przy okazji podejmowania gości w domu. Kupcie 8 różnych win odpowiednio wcześniej, upewnijcie się co do ich smaku i dostępności (warto zadzwonić do nas i upewnić się, że stany magazynowe będą w stanie sprostać Waszym potrzebom – w 99% wystarczają). Wino musujące – tzw. „welcome drink”. Wiele zależy od kieliszków, ale bez problemu obsługa może rozlać jedną butelkę do dziesięciu kieliszków, więc przy setce dorosłych osób 10 butelek powinno wystarczyć.


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.