Co pasuje do Chardonnay?
Wiedza o winie
18.01.2023

Co pasuje do Chardonnay?

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

9.5/10

Wina Chardonnay są niezwykle uniwersalne pod kątem parowania z posiłkami, dając ogromne spektrum możliwości. Różne style win pochodzących z różnych regionów, a także cechujące się innym procesem produkcji – na przykład użyciem beczki dębowej, sprawdzą się w innych wariacjach dań. Całym zawiłościom związanym z parowaniem Chardonnay z jedzeniem przyglądamy się poniżej, wyjaśniając i podpowiadając idealne połączenia.

Co pasuje do Chardonnay niebeczkowanego

Tradycyjne, młode i niebeczkowe wina Chardonnay to dominujący rodzaj jaki znajdziemy w sklepach. Od prostych Chardonnay z Europy czy Nowego Świata, po podstawowe Chablis - wybory są praktycznie nieograniczone.

Chardonnay z chłodniejszego klimatu (Burgundia) to doskonałe wina do łączenia z przystawkami, deską miękkich serów czy sałatkami. To także idealny kompan do grillowanej ryby czy skorupiaków i ostryg.

Chardonnay z ciepłego klimatu natomiast (Chile, RPA) wspaniale uzupełni dania oparte na łososiu, kurczaku czy wieprzowinie. Warto sprawdzić także połączenie z sałatkami z kurczakiem.

Co pasuje do Chardonnay beczkowanego

Mówimy o szczepie, który uwielbia beczkę, jak żadna inna biała odmiana. Dlatego bardzo często spotykamy się z winami Chardonnay, które dojrzewały w dębie. Przez to ich struktura jest pełniejsza i bardziej oleista, a wino nabiera aromatów waniliowych i maślanych.

Chardonnay leżakowane w beczce dębowej warto łączyć z białymi gęstymi sosami i białym mięsem. Doskonale sprawdzi się także risotto czy grillowane mięsa w sosach grzybowych. Na desce serów warto także dołożyć bogatszy Cheddar.

Bogate i długo beczkowane Chardonnay z kolei warto połączyć z homarem czy eskalopkami, grillowanym kurczakiem czy posiłkami z truflą.

Czego unikać przy parowaniu z Chardonnay

W większości wypadków nie będzie najlepszym pomysłem łączyć Chardonnay z wędzonym mięsem czy rybą, z delikatnymi serami kozimi czy owczymi, posiłkami bazującymi na sosach pomidorowych, a także z kuchnią azjatycką w pikantnej odsłonie.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.