Alkohole mocne na Winezja.pl
Inne alkohole
23.11.2015

Alkohole mocne na Winezja.pl

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Alkohole mocne, to napoje o wysokiej zawartości alkoholu – zwykle ponad 40%. Na stronie można znaleźć whisky, koniaki, likiery, nalewki, rumy, brandy i oczywiście wódkę.

Poniżej przedstawiamy listę alkoholi mocnych prezentowanych na portalu Winezja.pl.

Whisky

Trunek kojarzony najczęściej z krajami anglosaskimi, mimo iż jest produkowany również w USA i Kanadzie (z grec. woda życia)

Glenkinchie 12 Years Old Single Malt

Za jej smak i jakość odpowiedzialne są cztery czynniki:

  • zboże – podstawa – najczęściej jęczmień. Wykorzystuje się również kukurydzę, pszenicę, owies, a w Japonii nawet ryż;
  • torf –szkocka tradycja nakazuje suszyć skiełkowane ziarna jęczmienia wywodzące się z dymu torfowego;
  • woda – miesza się ją z osuszonym słodem w celu otrzymania zacieru;
  • drewno – whisky powinna leżakować w drewnianych beczkach (najczęściej dębowych) – minimum trzy lata przed butelkowaniem.

Nalewki

powstają z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być także słodzone syropem. Nalewki powinno podawać się w małych kieliszkach, np. do pikantnych przekąsek.

Rodzaje:

  • owocowe, np. jagodzianka, jeżynówka, morelówka, pigwówka, wiśniówka;
  • korzenne, np. kardamonka, imbirówka;
  • ziołowe, np. benedyktynka, nalewka miętowa;
  • miodowe, np. krupnik, nalewka miodowa;
  • inne, np. kukułka, nalewka czekoladowa, lipóweczka.

Cognac

Zawiera ok. 40-45% alkoholu. Jego produkcja jest prowadzona zgodnie z długoletnią tradycją. Zawsze musi być co najmniej dwukrotnie destylowany. Następnie przechowuje się go przez minimum dwa lata w dębowych beczkach. W czasie leżakowania nabiera on charakterystycznego ciemno - brązowego koloru.

Koniak Hennessy VS

Jakość koniaku określana jest przez oznaczenia na etykiecie:

  • Trzy gwiazdki lub V.S. - koniak przeleżał co najmniej dwa lata;
  • V.S.O.P., Vieux, V.O. i Réserve  - koniak przeleżał co najmniej cztery lata;
  • V.V.S.O.P. i Grande Réserve - koniak przeleżał co najmniej pięć lat;
  • Extra, Napoléon, X.O. Trés Vieux i Vieille Réserve - proces leżakowania w beczkach dębowych trwał od sześciu do dziesięciu lat.

Produkowany jest w okolicach miejscowości Cognac, we Francji. Na terenie UE, nazwa cognac zastrzeżona jest wyłącznie dla produktów z tej lokalizacji.

Rum

Zawartość alkoholu od 37,5% do 81%. Wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.

Rodzaje:

  • biały – lekki i łagodny smak, bardzo słodki, może być podstawą koktajli;
  • złoty – bardziej aromatyczny od białego rumu. Swój kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa;
  • ciemny – mocny aromat i smak, może być stosowany w kuchni;
  • aromatyzowany – słaby, nie posiada aromatu rumu, zawartość alkoholu poniżej 40%. Powstaje w wyniku dodania smaku i aromatu przez producentów, np. pomarańczy, kokosu. Przykładem może być malibu;
  • overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%.

Brandy

Napój alkoholowy destylowany głównie z wina gronowego, czasem również z wina owocowego. Swój łagodny smak, barwę i bukiet zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Istnieje wiele narodowych wersji tego trunku - we Francji to armaniak i koniak, w Grecji – Metaxa, destylowana z czerwonych winogron z dodatkiem ziół, w Hiszpanii - Sherry Brandy, zaś w Chile - Pisco.

Likiery (fr. liqueur)

Wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki. Najpopularniejsze likiery:

  • Advocaat – likier jajeczny
  • Amaretto – likier migdałowy
  • Baileys – likier z whisky i śmietanki
  • Blue Curaçao – kolor niebieski, smak pomarańczowy
  • Campari – likier pomarańczowo-ziołowy, gorzki
  • Curaçao – pomarańczowy
  • Kahlúa – likier kawowy
  • Krupnik – likier miodowy
  • Malibu – likier z rumu i mleka kokosowego
  • Sambuca – likier anyżowy
  • Sheridan's − likier kawowy
  • Triple sec – smak pomarańczowy
  • Umeshu – japoński likier śliwkowy

Wódki

Powstają w wyniku destylacji alkoholu rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%). Alkohol ten można podzielić na:

  • wódki czyste – będące rozcieńczone wodą do 45%
  • wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.
  • bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.

Armagnac

Najstarsza francuska i europejska wódka powstająca na bazie winogron. Nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac, w południowo-zachodniej Francji. Produkowany jest przez ciągłą destylację białego wina w specjalnym destylatorze i następnie leżakowany w dębowych beczkach. Do produkcji dopuszczonych jest 10 szczepów winnych, w tym najpopularniejszym jest trebbiano.


Powiązane artykuły

20.12.2023

Wódką do szampańskiego toastu: wódka na wesele

Wesele to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu, a wybór trunków odgrywa w nim kluczową rolę. Wśród wielu opcji alkoholowych, wódka zajmuje szczególne miejsce, szczególnie w polskiej tradycji weselnej. W dzisiejszym artykule zajmiemy się szczegółowym przewodnikiem po wyborze wódki na wesele, podając sugestie marek, propozycje kreatywnego podania oraz zestawienie popularnych wódek na polskim rynku.