
7 najlepszych drinków na bazie whisky
10/10
Whisky jest kobietą i jak każda dama posiada wiele kreacji, które może przybrać w zależności od okazji. Jednak gdy mamy czas i ochotę na poeksperymentowanie z naszymi butelkami zachęcam do komponowania koktajli.
Whisky jest kobietą i jak każda dama posiada wiele kreacji, które może przybrać w zależności od okazji. Czasem będziemy delektowali się kieliszkiem ulubionej single malt whisky w towarzystwie nastrojowej muzyki lub dobrej książki. Innym razem do szklaneczki blended whisky dodamy kilka kostek lodu, rozcieńczając nieco bursztynowy trunek w upalny wieczór.
Drinki na bazie whisky są idealnym pomysłem gdy chcemy zaskoczyć naszych przyjaciół podczas przyjęcia, wcielając się w rolę profesjonalnego barmana lub jeśli z drugą połówką świętujemy jakąś doniosłą chwilę.
Poniżej prezentuję wybór siedmiu klasycznych, w dodatku niezbyt trudnych w przygotowaniu drinków z whisky. Polecam je jako urozmaicenie przygody poznawania wielu twarzy królowej alkoholi.
Inspiracje na drinki z bazą w postaci whisky
Sprawdź listę 7 drinków na bazie whisky, które zachwycają podniebienie wielu wielbicieli tego trunku.
Irish Coffee
Gdy oprócz whisky, uczuciem darzymy także aromatyczną kawę - nie rezygnujmy z żadnej z nich.
Składniki:
- 40 ml Irish whiskey, np. Whistler 5YO Single Malt Double Wood
- 10 ml Śmietanka UHT
- 2 łyżki brązowego cukru
- 120 ml Gorąca kawa
Przygotowanie:
Śmietankę UHT włożyć na około 5 minut do zamrażalnika aż zgęstnieje. Cukier wsypać do szklanki typu toddy, po czym wlać kawę i whiskey. Wymieszać dokładnie długą łyżką barmańską. Po powierzchni koktajlu rozlać 20 ml śmietanki.
Manhattan
Gdy chcemy poczuć się niczym prawdziwy wilk z Wall Street.
Składniki:
- 40 ml żytnia whiskey, np. Koval Rye
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura bitters
- 1 wisienka koktajlowa
- 5 Kostek lodu
Przygotowanie:
Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej (lub wysokiego słoika), następnie wlać angosturę, wermut i whiskey. Wymieszać długą łyżką barmańską. Przecedzić do kieliszka koktajlowego i dodać wisienkę koktajlową
Old Fashioned
Gdy słodko gorzki to nasz ulubiony smak.
Składniki:
- 50 ml żytnia whiskey, np. Koval Rye
- 4-5 kropli Angostura bitters
- 1 Kostka cukru
- 20 ml woda niegazowana
- 1 Pasek skórki z cytryny (zest)
- 1 wisienka koktajlowa
- 4 Kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki typu old-fashioned włożyć kostkę cukru i skropić ją 4-5 kroplami agnostury i rozgnieść tłuczkiem. Kolejno włożyć kostki lodu, wodę niegazowaną i wlać whiskey. Pasek skórki z cytryny wykręcić do szklanki, po czym włożyć do koktajlu. Dekorować wisienką koktajlową.
Whiskey sour
Gdy jest zbyt ciepło by pracować.
Składniki:
- 50 ml Bourbon, np. Koval Bourbon
- 40 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 20 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 1 wisienka koktajlowa
- 5 Kostek lodu
- Łyżka białka jaja kurzego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kostki lodu włożyć do shakera, następnie dodać resztę składników (poza wisienką koktajlową). Koktajl wymieszać w shakerze, przelać do szklanki typu old-fashioned, nie przecedzać. Udekorować wisienką koktajlową.
Mint julep
Gdy wszyscy piją mohito ale Ty masz swój własny styl.
Składniki:
- 50 ml Bourbon, np. Koval Bourbon
- 6 Listków świeżej mięty
- 1 łyżka cukru pudru
- 10ml woda niegazowana
- 4 Kostki lodu, pokruszone
Przygotowanie:
Listki mięty umyć i osuszyć ręcznikiem. Następnie włożyć do szklanki typu old-fashioned i rozgnieść tłuczkiem. Dodać cukier puder i wypełnić szklankę pokruszonym lodem. Na koniec wlać bourbon i wymieszać długą łyżką barmańską.
Rob Roy – to keep calm.
Składniki:
- 40 ml szkocka whisky, np. Firean Blended Scotch Whisky
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura bitters
- 1 wisienka koktajlowa
Przygotowanie:
Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie wlać angosturę, wermut oraz whisky. Wymieszać dokładnie długą łyżką barmańską. Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego dodając wisienkę koktajlową.
Godfather
Gdyby ktoś nie wiedział kto tutaj rządzi…
Składniki:
- 40 ml szkocka whisky, Stag Hunter Blended Scotch Whisky
- 20 ml Amaretto
- 3-4 Kostki lodu
Przygotowanie:
Kostki lodu włożyć do szklanki typu old-fashioned, następnie wlać amaretto oraz whisky. Dokładnie wymieszać długą łyżką barmańską.
Autor: Łukasz Bandulet
Komentarze