Szlachetny urok Merlot
Wiedza o winie
10.03.2015

Szlachetny urok Merlot

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

9/10

Merlot nasza sympatię zyskał już dawno, o czym świadczy dobitnie jego popularność tak na sklepowych półkach, jak i w każdym zakątku kuli ziemskiej. Jest obecny na każdym kontynencie, praktycznie w każdym kraju z winiarskimi tradycjami. Jednak jednego wciąż nie może się doczekać – odrobiny szacunku.

Spolegliwa natura Merlot łatwo zyskuje nasza przychylność, lecz utrudnia spojrzenie nań, jak na gracza pierwszej ligi najbardziej znamienitych odmian winogron na świecie. Daje wina zmysłowe, pełne w smaku, o jedwabistej fakturze tanin, solidnej budowie i niezbyt wymagającej kwasowości, świetnie skrytej w krągłym ciele. I właśnie z tego słynie - z win przyjaznych, uroczych, wcześnie dojrzewających. Jednak najlepsze okazy rozwijają się przez całe dziesięciolecia.

Ojczyzną naszego bohatera jest Bordeaux, gdzie jest rozgościł się jeszcze przed wielką przemianą regionu po inwazji filoksery w drugiej połowie XIX wieku, a na dodatek, jest tam najczęściej sadzoną odmianą winorośli. Najsłynniejsze wina z kojarzone z udziałem Merlot powstają w Pomerol i St-Emilion. Słyszeliście o Petrus? No właśnie… Zresztą - prawie dwie trzecie krzewów tej odmiany rosnących na całym świecie uprawia się we Francji, głównie w południowo zachodniej ćwiartce kraju.

Duże jego areały upraw Merlot znajdziemy także w północno-wschodnich Włoszech, głównie w regionach Friuli i Veneto. W pierwszym rodzi wina ekstraktywne, nieco surowe i bardzo eleganckie. Winiarze Veneto zaś, wykorzystują go do arcypopularnych, codziennych, soczystych i przyjaznych win codziennych. Za to Toskańczycy, pozwalają używać go nie tylko w winach IGT, z „supertoskanami” na czele, lecz także do klasycznych win regionu, jak choćby Chianti. Ikoną włoskiego Merlot bez wątpienia jak legendarne Masseto – pierwsze wino włoskie notowane na giełdzie inwestycyjnej równolegle z tuzami Grand Cru Classe z Bordeaux.

Dużo nasadzeń Merlot znajduje się w obu Amerykach. W Chile jego winnice zajmują drugie miejsce spośród odmian czerwonych, lecz pewnie straci ten status na rzecz Carmenere, z którym był mylony w przeszłości. W Kalifornii jego nuta owocowa jest wykorzystywana zarówno w winach jedno-odmianowych oraz w składach mieszanek w stylu bordoskim, a najciekawsze i najbardziej klasyczne wina rodzą się w winiarniach Waszyngtonu i Oregonu. Oczywiście także antypody, zwłaszcza Nowa Zelandia, także znalazła sporo miejsca w swoich winnicach.

Warto też pamiętać, że to bardzo plastyczny szczep, i w każdym klimacie i w każdej stylistyce winiarskiej, potrafi odnaleźć się doskonale. Dzięki temu możemy cieszyć się jego beztroskimi wcieleniami i traktować jak dobrego kumpla. Nie zapominajmy jednak, że gdy się go odpowiednio wykształci, potrafi błysnąć klasą iście profesorskiego wykładu.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.