Rodzaje win z Valpolicelli
Wiedza o winie
19.10.2023

Rodzaje win z Valpolicelli

Autor posta Michał Kijowski
Michał Kijowski

9.5/10

W malowniczym regionie Veneto, kojarzonym głównie z Wenecją i niesamowitym Pinot Grigio, zlokalizowana jest urokliwa Werona. W okolicach miasta, w którym rozgrywa się akcja Romea i Julii, produkowane są jedne z najbardziej znanych rodzajów win: Amarone della Valpolicella, Valpolicella Classico,  Valpolicella Superiore czy Recioto.

Producenci z Valpolicelli mają ogromne doświadczenie w produkcji wina, bowiem produkuje się je już od czasów antycznych. W średniowieczu Valpolicella była już znana z produkcji wina na całym półwyspie apenińskim. W XVIII wieku pojawiają się pierwsze wzmianki o Recioto, ale region zyska swoją prawdziwą sławę dopiero po 1936, kiedy wyprodukowano pierwsze Amarone della Valpolicella.

Czym się różnią rodzaje win z Valpolicelli?

Podstawowe, Valpolicella Classico, to wino czerwone, wyprodukowane na terenach historycznych winnic, w największej mierze ze szczepu Corvina lub Corvinone nadającego charakterystycznego smaku, od 5-30% Rondinella, która dodaje słodyczy i ewentualnie mineralnej Molinary. Ma charakterystyczny aromat wiśni, czekolady i gorzkich migdałów oraz lekką goryczkę. Jeśli wino będzie przechowywane w dębowych beczkach przez co najmniej 12 miesięcy, może liczyć na miano Valpolicella Superiore.

Dużo bardziej znane Amarone della Valpolicella jest wizytówką regionu. Wina te posiadają elitarny status DOCG, poświadczający jego najwyższą jakość. Amarone jest produkowane metodą apassimento, czyli podsuszania winogron tuż po zbiorach, aby skoncentrować jego smak. Po trwającym około 120 dni apassimento, grona wytłacza się, a po skończonej fermentacji dojrzewa w beczkach co najmniej 2 lata (4 lata, w przypadku riservy). Amarone to wino unikatowe o aromacie nie do pomylenia z żadnym innym – dojrzałe owoce, konfitura z wiśni/malin, gorzkie migdały, a czasami odważne nuty mchu lub smoły! W ustach pojawi się dużo tanin, oraz charakterystyczna goryczka.

W Valpolicelli nic się nie marnuje – dzięki wytłoczynom po Amarone della Valpolicella można wyprodukować wino zwane Valpolicella Ripasso. Tutaj do moszczu dodaje się owe wytłoczyny i poddaje maceracji od dwóch do trzech tygodni. To nadaje mu delikatnych aromatów Amarone, jednak Valpolicella Ripasso jest delikatniejsze, o aromacie owoców leśnych i o miękkich taninach.

Chociaż wytrawne rodzaje wina stanowią w Valpolicelli większość produkcji, produkuje się także deserowe Recioto. Zwykle w kupażu znajdziemy więcej Rondinelli, dzięki czemu wino jest słodsze, zachowując aromat podobny do Valpolicella Classico.

Nazewnictwo

Wszystkie rodzaje win z Valpolicelli mogą mieć status classico (np. Recioto della Valpolicella Classico), superiore (Valpolicella superiore) lub Valpantena (Amarone della Valpolicella Valpantena), jeśli są produkowane w tym konkretnym regionie.

Valpolicella w kuchni

Chociaż wszystkie rodzaje win z Valpolicelli nadają się do picia solo, dobrej jakości Classico czy Superiore doskonale nada się do czerwonych mięs lub ciemnej czekolady. Amarone della Valpolicella zbalansuje nawet najcięższe sosy, a Recioto wzbogaci owocowe desery.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.