
Odc. 3 - Potrawy kwaśne
0/10
Zobacz kolejny odcinek z serii łączenia wina z potrawami. Jeśli chcecie wedzieć, jak łączyć wino z potrawami, w których występuje kwasowość - koniecznie oglądajcie! Zapraszamy.
Zobacz kolejny odcinek z serii łączenia wina z potrawami. Jeśli chcecie wedzieć, jak łączyć wino z potrawami, w których występuje kwasowość - koniecznie oglądajcie! Zapraszamy.
Zespół Winezji to ludzie, których połączyła miłość do wina. Szkolenia, degustacje, rozmowy z użytkownikami portalu sprawiają, że chcemy dzielić się naszą wiedzą winiarską.
Druga połowa czerwca zawsze kojarzy mi się z pysznymi truskawkami zerwanymi prosto z krzaka - taki smak z dzieciństwa, którego się nigdy nie zapomina. Truskawki są małokalorycznym owocem, który pasuje zarówno do deserów jak i dań głównych.
Prawdopodobnie najbardziej znanym połączeniem jest argentyński Malbec w towarzystwie steka. Jednak warto wiedzieć, że poradzi on sobie również z wieprzowiną, dziczyzną, baraniną i dojrzałymi serami. Sprawdź jak poprawnie parować szczep Malbec oraz jakich połączeń unikać.
Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez klasycznych dań podawanych co roku na stole podczas tego święta. W tym roku mamy dla Was kilka wyjątkowych przepisów i rekomendacji win, które doskonale się przy nich sprawdzą!
Wino grzane, czyli trunek rozgrzewająco rozweselający idealny na jesienno-zimowe popołudnie. Okres jesienno-zimowy kojarzy się właśnie z kubkiem grzanego wina pitym na przykład podczas spaceru po Jarmarku Świątecznym.
Każda sałatka ma swój indywidualny charakter i różne dodatki. Możemy po krótce podzielić najważniejsze zasady którymi powinniśmy się kierować przy wyborze wina do sałatki. Powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na składniki, ale także na przeważające smaki.
Krewetki cenimy za ich niezwykle delikatny smak, dlatego wybierając wino chcemy go podkreślić, a nie zdominować. Jakie wino do krewetek? Białe wino ze względu na swój delikatny smak, mineralność, rześkość i wyraźne cytrynowe nuty sprawdzi się idealnie.
Krem z kukurydzy to błyskawiczna zupa, która rozgrzewa zimą, a oprócz tego orzeźwia latem. Można ją bowiem serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jesienią doskonale sprawdza się z paskami smażonej tortilli lub z groszkiem ptysiowym.
Oto pyszne i proste w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się jako szybki obiad. To idealna propozycja, kiedy liczy się czas. Warto o tym pamiętać na przykład w środku tygodnia po pracy, czy wtedy kiedy niespodziewani goście wpadają z wizytą.
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
Komentarze