Muzyka może wpływać na smak wina. Czyli jak smakuje Cabernet Sauvignon z Jimmym Hendrixem.
Wiedza o winie
16.11.2010

Muzyka może wpływać na smak wina. Czyli jak smakuje Cabernet Sauvignon z Jimmym Hendrixem.

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Naukowcy po raz pierwszy udowodnili, że muzyka może wpływać na smak wina, co może mieć ogromne znaczenie dla restauratorów. Sprawdź wyniki badań i dowiedź się w jaki sposób muzyka wpływa na odbiór degustowanego wina. 

Profesor Adrian North z Uniwersytetu Heriot Watt w Edynburgu twierdzi, że od dawna znany jest wpływ muzyki, który oddziałuje na zachowanie, jednak po raz pierwszy stwierdzono i naukowo udowodniono, że muzyka oddziałuje także na naszą percepcję odnośnie innych zmysłów, między innymi zmieniając smak wina.

Muzyka i wino

Badania pokazują, że podczas słuchania energetycznej, mocnej muzyki - wina typu Cabernet Sauvignon odbierane są jako intensywniejsze, bogatsze i solidniejsze aż o 60% niż w przypadku smakowania ich przy braku muzyki. Badania przeprowadzone w instytucie psychologii stosowanej opierają się na teorii poznawczej, która sugeruje, iż muzyka stymuluje konkretne rejony w mózgu.

Winiarz Aurelio Motes

Testy zostały przeprowadzone dzięki pomocy chilijskiego winiarza Aurelio Motes, który również stosuje muzykę w procesie tworzenia wina. W pomieszczeniu, gdzie dojrzewają wina, słychać klasztorne pieśni, a producent wierzy, że delikatne wibracje wywołane przez dźwięki poprawią jakość wina. Montes twierdzi, że naturalną koleją rzeczy była współpraca z Heriot Watt w celu naukowego udowodnienia wpływu muzyki na smak wina. Producent posiada nawet listę hitów, przy których poszczególne szczepy „czują się” najlepiej… Na przykład Chardonnay najbardziej lubi towarzystwo Atomic from Blondie.  „All Along the Watchtower” Jimmiego Hendrixa jest polecane natomiast do chilijskiego Cabernet Sauvignon z 2006 roku. Taka nowina powinna zainteresować restauratorów i zwrócić ich uwagę na odpowiednie dopasowanie muzyki do menu.