Izrael

0/10

Izrael, mimo bardzo długiej historii wina w swoich granicach, jest stosunkowo młodym krajem winiarskim. Mimo, że wino winorośl i wino znane i produkowane tu były jeszcze przed naszą erą, to zawiła historia polityczna i wpływ Islamu, na wieki wyłączyły kraj spośród państw winem płynących.

Tak naprawdę, dopiero ostatnie dwie -trzy dekady to prawdziwy boom izraelskiego winiarstwa, którego pionierem był legendarny Baron Edmond James de Rothschild, właściciel m.in. Chateau Lafite-Rothschild.Dziś kraj jest podzielony na pięć regionów winiarskich: Galil, Judean Hills , Shimshon, Negev i Sharon. Lokalny, śródziemnomorski klimat znakomicie sprzyja uprawie winorośli, a w większości małej i średniej wielkości winiarnie, gwarantują staranną pracę nad końcowym efektem. To także, niestety, oznacza nieco wyższe, niż w wielu innych państwach, ceny win, jednak ich jakość z nawiązką rekompensuje ten fakt, niejednokrotnie śmiało konkurując z uznanymi regionami starych krajów winiarskich Europy. Nie bez kozery, jako że najpopularniejsze odmiany kraju, odnajdziemy także niemalże na całym świecie, jako że pochodzą z gamy odmian międzynarodowych - od Chardonnay, Sauvignon Blanc i Muscat, przez Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, aż po co raz chętniej wybierane Gewurtraminer, Riesling, Emerald Riesling, Cabernet Franc.

Lista regionów:
Judean Hills


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?