Dobre wino w towarzystwie Fondue
Porady
12.01.2016

Dobre wino w towarzystwie Fondue

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Fondue to prawdziwa kulinarna przyjemność i doskonały sposób na zaskakującą przystawkę. Podczas spotkania ze znajomymi, wspólne jedzenie z jednego garnka, to doskonała zabawa i nieziemskie doznania smakowe.

Fondue wywodzi się z kuchni szwajcarskiej i zyskało swoje uznanie na całym świecie. W szczególności Francuzi i Włosi zachwycają się tym daniem. Oprócz serowej klasyki, równie popularne są fondue mięsne, czekoladowe i warzywne. Do przygotowania fondue serowego lub czekoladowego potrzebny jest ceramiczny garnek, natomiast żelazny kociołek sprawdzi się przy wersji mięsnej i warzywnej.

Klasyczne fondue serowe

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • 600 g startego twardego żółtego sera (np. ementaler, roquerfort, gouda)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kieliszek kirszu/wiśniówki
  • przyprawy: gałka muszkatołowa , pieprz, zioła
  • czerstwy chleb

Przygotowanie

Przekrajamy ząbek czosnku i smarujemy nim cały garnek, który następnie podgrzewamy na kuchence. Wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy starty ser i mieszamy przez kilka minut na małej temperaturze – aż się rozpuści. Wlewamy wiśniówkę (do której uprzednio należy dodać i wymieszać mąką ziemniaczaną, gałkę muszkatołową i pieprz). Mieszamy cały czas, aż do otrzymania jednolitej masy serowej.

Gdy masa jest gotowa stawiamy garnek na stelażu do fondue, a pod spodem kładziemy zapalony palniczek. Ważne, aby dość często mieszać patyczkiem z bagietką na środku garnka, bo to miejsce wrażliwe na przypalenia.

Podaj z:

 

Fondue mięsne

Składniki:

  • 600 g polędwicy (wołowej, wieprzowej lub mieszanej)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • odrobina oleju i 2 łyżki wina do marynaty
  • zielony pieprz, zioła prowansalskie
  • olej
  • świeże, siekane zioła
  • bagietka

Przygotowanie:

Mięso kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do uprzednio przygotowanej marynaty (olej, czosnek, zioła, wino). Odstawiamy przynajmniej na 5 godzin.

Po tym czasie, naczynie do fondue należy napełnić olejem i nabite na widelczyki mięso smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Usmażone podawać z różnymi sosami.

Fondue czekoladowe

Składniki:

  • woda
  • 200 ml śmietanki
  • 400 g czekolady (pół na pół mlecznej i deserowej)
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • ekstrakt z wanilii lub aromat waniliowy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • ulubione owoce, obrane i pokrojone na niewielkie kawałki, skropione sokiem z cytryny

Przygotowanie:

W małym garnuszku (na kuchence) przygotowujemy kąpiel wodną (wlewamy wrzątek i trzymamy na ogniu). Wstawiamy do wrzątku kubek i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy prawie do wrzenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Czekoladę przelewamy do garnka fondue i zapalamy palnik. Podajemy z owocami lub ciasteczkami.

Doskonałym dodatkiem będzie czerwone, wytrawne wino do popicia – dla zrównoważenia smaku.

Podaj z: