
Dobre wino w towarzystwie Fondue
9/10
Fondue to prawdziwa kulinarna przyjemność i doskonały sposób na zaskakującą przystawkę. Podczas spotkania ze znajomymi, wspólne jedzenie z jednego garnka, to doskonała zabawa i nieziemskie doznania smakowe.
Fondue wywodzi się z kuchni szwajcarskiej i zyskało swoje uznanie na całym świecie. W szczególności Francuzi i Włosi zachwycają się tym daniem. Oprócz serowej klasyki, równie popularne są fondue mięsne, czekoladowe i warzywne. Do przygotowania fondue serowego lub czekoladowego potrzebny jest ceramiczny garnek, natomiast żelazny kociołek sprawdzi się przy wersji mięsnej i warzywnej.
Klasyczne fondue serowe
Składniki:
- ząbek czosnku
- 600 g startego twardego żółtego sera (np. ementaler, roquerfort, gouda)
- 250 ml białego wytrawnego wina
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kieliszek kirszu/wiśniówki
- przyprawy: gałka muszkatołowa , pieprz, zioła
- czerstwy chleb
Przygotowanie
Przekrajamy ząbek czosnku i smarujemy nim cały garnek, który następnie podgrzewamy na kuchence. Wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy starty ser i mieszamy przez kilka minut na małej temperaturze – aż się rozpuści. Wlewamy wiśniówkę (do której uprzednio należy dodać i wymieszać mąką ziemniaczaną, gałkę muszkatołową i pieprz). Mieszamy cały czas, aż do otrzymania jednolitej masy serowej.
Gdy masa jest gotowa stawiamy garnek na stelażu do fondue, a pod spodem kładziemy zapalony palniczek. Ważne, aby dość często mieszać patyczkiem z bagietką na środku garnka, bo to miejsce wrażliwe na przypalenia.
Podaj z:
Fondue mięsne
Składniki:
- 600 g polędwicy (wołowej, wieprzowej lub mieszanej)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- odrobina oleju i 2 łyżki wina do marynaty
- zielony pieprz, zioła prowansalskie
- olej
- świeże, siekane zioła
- bagietka
Przygotowanie:
Mięso kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do uprzednio przygotowanej marynaty (olej, czosnek, zioła, wino). Odstawiamy przynajmniej na 5 godzin.
Po tym czasie, naczynie do fondue należy napełnić olejem i nabite na widelczyki mięso smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Usmażone podawać z różnymi sosami.
Fondue czekoladowe
Składniki:
- woda
- 200 ml śmietanki
- 400 g czekolady (pół na pół mlecznej i deserowej)
- łyżeczka skórki pomarańczowej
- ekstrakt z wanilii lub aromat waniliowy
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- ulubione owoce, obrane i pokrojone na niewielkie kawałki, skropione sokiem z cytryny
Przygotowanie:
W małym garnuszku (na kuchence) przygotowujemy kąpiel wodną (wlewamy wrzątek i trzymamy na ogniu). Wstawiamy do wrzątku kubek i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy prawie do wrzenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Czekoladę przelewamy do garnka fondue i zapalamy palnik. Podajemy z owocami lub ciasteczkami.
Doskonałym dodatkiem będzie czerwone, wytrawne wino do popicia – dla zrównoważenia smaku.
Podaj z:
Komentarze