Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do owoców morza

Produkty 37-48 z 187

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 4.55 (46) sommelier 88 pkt
85,99 zł
Białe Wytrawne Rpa
77,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Rpa
opinia 4.8 (41) sommelier 86 pkt
199,00 zł
Białe Wytrawne Francja
179,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
opinia 4.75 (49)
137,00 zł
Białe Wytrawne Francja
123,30 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
opinia 3.5 (51)
37,99 zł
Białe Wytrawne Australia
34,19 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Australia
opinia 4.4 (80)
49,99 zł
Białe Wytrawne Portugalia
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Portugalia
opinia 3.25 (52)
39,99 zł
Białe Wytrawne Chile
35,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Chile

Niedostępny

Nowość
opinia 4.75 (16)
46,99 zł
Białe Wytrawne Chile
42,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Chile
Nowość
opinia 4.9 (13)
78,99 zł
Białe Wytrawne Nowa zelandia
71,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Nowa zelandia
opinia 4.45 (66)
73,99 zł
Białe Wytrawne Argentyna
66,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Argentyna
opinia 3.75 (40)
38,99 zł
Białe Wytrawne Francja
35,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
opinia 4.25 (18)
44,99 zł
Białe Wytrawne Hiszpania
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Hiszpania
opinia 5 (28)
39,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
35,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy

Wino do krewetek i skorupiaków

Skorupiaki to owoce morza o wyrazistym smaku, lubiące towarzystwo białych win z zaznaczoną kwasowością i rześką strukturą. Szukając uniwersalnego i idealnego wina do ostryg czy kraba, należy pamiętać by nie przesadzać z jego intensywnością, tak aby nie przysłonić dania, a jedynie je podkreślić. Również krewetki preferują wino świeże i delikatne. Warto w tej sytuacji sięgnąć po Albarino, Grunera Veltlinera, Rieslinga czy Muscadeta. W przypadku dania o słonym charakterze, fantastycznym uzupełnieniem okażą się wina musujące, zwłaszcza klasyczny Szampan.

Białe ryby

Białe mięsa w klasycznych sytuacjach preferują białe wina. Delikatne, odświeżające, nieprzytłaczające i pozastawiające przestrzeń dla delikatnego mięsa ryby. Wybornie w kieliszku sprawdzi się Sauvignon Blanc, Pinot Grigio czy włoskie Orvieto. W przypadku bardziej strukturalnych mięs, na przykład halibuta, możemy sięgnąć po lepiej zbudowane wina białe – jak choćby Chardonnay, ale również po lekkie czerwone w stylu Pinot Noir.

Różowe mięsa

Ryby z różowym mięsem, takie jak łosoś, cechuje większa ilość tłuszczu i intensywniejsze aromaty. Stwarza to dodatkowe możliwości w kontekście pairingu z winem, przy którym nie musimy już ograniczać się głównie do lekkich, białych win. Warto sięgnąć po kieliszek wina o pełniejszym ciele, jak choćby Chardonnay czy Pinot Gris, a nawet po wyrazistsze wino czerwone, choć z wciąż lekką strukturą, jak Pinot Noir. Niezłym wyborem okaże się tutaj także butelka Cavy czy krągłę Rose.

Mięsiste ryby

Najbardziej mięsiste ryby, w tym mieczniki czy steki z tuńczyka, to zdecydowanie najbardziej strukturalne warianty, bogate w tłuszcz i wymagające bardziej złożonych win. Tradycyjnie, wśród białych win odpowiednim kierunkiem będą krągłe i pełne smaki uzyskiwane ze szczepów takich jak Chardonnay, Viognier czy Falanghina, natomiast wśród czerwieni doskonale sprawdzi się Pinot Noir, Grenache, Syrah czy Barbera.

Wśród najważniejszych zasad parowania wina z jedzeniem, w tym również z rybami i owocami morza, jak zwykle jest również poświęcenie uwagi dodatkom, sosom oraz dominującym smakom. Dania o pikantnym charakterze będą wymagały nieco słodkich akcentów w winie, słone nuty będą potrzebowały mineralności i rześkości płynącej z kieliszka, a kwasowe usposobienie talerza balansować się będzie doskonale z trunkiem o zaznaczonej kwasowości.