Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do owoców morza

Produkty 13-24 z 187

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 2.7 (37)
19,99 zł
Białe Wytrawne Hiszpania
17,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Hiszpania
Bestseller
opinia 4.5 (91)
76,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
69,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
opinia 4.25 (84)
30,99 zł
Białe Wytrawne Chile
27,89 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.75 (68)
89,99 zł
Białe Wytrawne Nowa zelandia
80,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Nowa zelandia
Bestseller
opinia 4.55 (66)
56,99 zł
Białe Wytrawne Hiszpania
51,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Hiszpania
opinia 4.4 (74)
87,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
79,19 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.25 (64)
Special Price 43,49 zł Regular Price 57,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 43,49 zł

Białe Wytrawne Włochy
43,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
opinia 4.2 (69) sommelier 84 pkt
76,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
69,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
opinia 3.95 (69)
33,99 zł
Białe Wytrawne Chile
30,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Chile
opinia 3.75 (127)
54,99 zł
Białe Wytrawne Niemcy
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Niemcy
opinia 4.6 (73)
64,99 zł
Białe Wytrawne Hiszpania
58,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Hiszpania
opinia 4.3 (84)
65,99 zł
Białe Półwytrawne Włochy
59,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Włochy

Wino do krewetek i skorupiaków

Skorupiaki to owoce morza o wyrazistym smaku, lubiące towarzystwo białych win z zaznaczoną kwasowością i rześką strukturą. Szukając uniwersalnego i idealnego wina do ostryg czy kraba, należy pamiętać by nie przesadzać z jego intensywnością, tak aby nie przysłonić dania, a jedynie je podkreślić. Również krewetki preferują wino świeże i delikatne. Warto w tej sytuacji sięgnąć po Albarino, Grunera Veltlinera, Rieslinga czy Muscadeta. W przypadku dania o słonym charakterze, fantastycznym uzupełnieniem okażą się wina musujące, zwłaszcza klasyczny Szampan.

Białe ryby

Białe mięsa w klasycznych sytuacjach preferują białe wina. Delikatne, odświeżające, nieprzytłaczające i pozastawiające przestrzeń dla delikatnego mięsa ryby. Wybornie w kieliszku sprawdzi się Sauvignon Blanc, Pinot Grigio czy włoskie Orvieto. W przypadku bardziej strukturalnych mięs, na przykład halibuta, możemy sięgnąć po lepiej zbudowane wina białe – jak choćby Chardonnay, ale również po lekkie czerwone w stylu Pinot Noir.

Różowe mięsa

Ryby z różowym mięsem, takie jak łosoś, cechuje większa ilość tłuszczu i intensywniejsze aromaty. Stwarza to dodatkowe możliwości w kontekście pairingu z winem, przy którym nie musimy już ograniczać się głównie do lekkich, białych win. Warto sięgnąć po kieliszek wina o pełniejszym ciele, jak choćby Chardonnay czy Pinot Gris, a nawet po wyrazistsze wino czerwone, choć z wciąż lekką strukturą, jak Pinot Noir. Niezłym wyborem okaże się tutaj także butelka Cavy czy krągłę Rose.

Mięsiste ryby

Najbardziej mięsiste ryby, w tym mieczniki czy steki z tuńczyka, to zdecydowanie najbardziej strukturalne warianty, bogate w tłuszcz i wymagające bardziej złożonych win. Tradycyjnie, wśród białych win odpowiednim kierunkiem będą krągłe i pełne smaki uzyskiwane ze szczepów takich jak Chardonnay, Viognier czy Falanghina, natomiast wśród czerwieni doskonale sprawdzi się Pinot Noir, Grenache, Syrah czy Barbera.

Wśród najważniejszych zasad parowania wina z jedzeniem, w tym również z rybami i owocami morza, jak zwykle jest również poświęcenie uwagi dodatkom, sosom oraz dominującym smakom. Dania o pikantnym charakterze będą wymagały nieco słodkich akcentów w winie, słone nuty będą potrzebowały mineralności i rześkości płynącej z kieliszka, a kwasowe usposobienie talerza balansować się będzie doskonale z trunkiem o zaznaczonej kwasowości.