Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do owoców morza

Produkty 49-60 z 187

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 4.3 (45) sommelier 84 pkt
149,00 zł
Białe Wytrawne Francja
134,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
opinia 4.25 (86)
85,99 zł
Białe Wytrawne Rpa
77,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Rpa
opinia 4.15 (21) sommelier 82 pkt
129,00 zł
Białe Wytrawne Francja
116,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
Wycofane
opinia 4 (24) sommelier 83 pkt
47,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
43,19 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
opinia 3.65 (58)
47,99 zł
Białe Wytrawne Hiszpania
43,19 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Hiszpania
Bestseller
opinia 4.05 (42)
189,00 zł
Białe Wytrawne Francja
170,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja

Niedostępny

opinia 3.9 (20)
39,99 zł
Białe Półwytrawne Niemcy
35,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Niemcy
opinia 3.45 (24)
47,99 zł
Białe Półsłodkie Hiszpania
43,19 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półsłodkie Hiszpania
opinia 4.25 (60)
47,99 zł
Białe Półwytrawne Włochy
43,19 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 3.6 (38)
43,99 zł
Białe Wytrawne Australia
39,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Australia
opinia 4 (8)
44,99 zł
Białe Wytrawne Chile
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Chile

Niedostępny

opinia 4.55 (20)
59,99 zł
Białe Wytrawne Argentyna
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Argentyna

Niedostępny

Wino do krewetek i skorupiaków

Skorupiaki to owoce morza o wyrazistym smaku, lubiące towarzystwo białych win z zaznaczoną kwasowością i rześką strukturą. Szukając uniwersalnego i idealnego wina do ostryg czy kraba, należy pamiętać by nie przesadzać z jego intensywnością, tak aby nie przysłonić dania, a jedynie je podkreślić. Również krewetki preferują wino świeże i delikatne. Warto w tej sytuacji sięgnąć po Albarino, Grunera Veltlinera, Rieslinga czy Muscadeta. W przypadku dania o słonym charakterze, fantastycznym uzupełnieniem okażą się wina musujące, zwłaszcza klasyczny Szampan.

Białe ryby

Białe mięsa w klasycznych sytuacjach preferują białe wina. Delikatne, odświeżające, nieprzytłaczające i pozastawiające przestrzeń dla delikatnego mięsa ryby. Wybornie w kieliszku sprawdzi się Sauvignon Blanc, Pinot Grigio czy włoskie Orvieto. W przypadku bardziej strukturalnych mięs, na przykład halibuta, możemy sięgnąć po lepiej zbudowane wina białe – jak choćby Chardonnay, ale również po lekkie czerwone w stylu Pinot Noir.

Różowe mięsa

Ryby z różowym mięsem, takie jak łosoś, cechuje większa ilość tłuszczu i intensywniejsze aromaty. Stwarza to dodatkowe możliwości w kontekście pairingu z winem, przy którym nie musimy już ograniczać się głównie do lekkich, białych win. Warto sięgnąć po kieliszek wina o pełniejszym ciele, jak choćby Chardonnay czy Pinot Gris, a nawet po wyrazistsze wino czerwone, choć z wciąż lekką strukturą, jak Pinot Noir. Niezłym wyborem okaże się tutaj także butelka Cavy czy krągłę Rose.

Mięsiste ryby

Najbardziej mięsiste ryby, w tym mieczniki czy steki z tuńczyka, to zdecydowanie najbardziej strukturalne warianty, bogate w tłuszcz i wymagające bardziej złożonych win. Tradycyjnie, wśród białych win odpowiednim kierunkiem będą krągłe i pełne smaki uzyskiwane ze szczepów takich jak Chardonnay, Viognier czy Falanghina, natomiast wśród czerwieni doskonale sprawdzi się Pinot Noir, Grenache, Syrah czy Barbera.

Wśród najważniejszych zasad parowania wina z jedzeniem, w tym również z rybami i owocami morza, jak zwykle jest również poświęcenie uwagi dodatkom, sosom oraz dominującym smakom. Dania o pikantnym charakterze będą wymagały nieco słodkich akcentów w winie, słone nuty będą potrzebowały mineralności i rześkości płynącej z kieliszka, a kwasowe usposobienie talerza balansować się będzie doskonale z trunkiem o zaznaczonej kwasowości.