Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do bakalii

Produkty 13-13 z 13

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
72,99 zł
Białe Słodkie Australia
65,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Australia
Bakalie to znakomite i zdrowe przekąski np. suszone owoce: rodzynki, śliwki i morele, które mogą zastąpić słodycze oraz chrupiące i pełne witamin i minerałów orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce). Do deserów, w skład których niejednokrotnie wchodzą bakalie podajemy wina deserowe. Doskonały deser w połączniu z winem deserowym często uzyskuje całkowicie inny wymiar. Wina, które zawierają cukier resztkowy niesłusznie pozostają w cieniu, w odniesieniu do parowania wina z jedzeniem. Wśród ich przedstawicieli znajdują się długowieczne najwspanialsze wina na świecie.

Porto

Do najbardziej rozpoznawanych słodkich win na świecie bez wątpienia możemy zaliczyć porto, które w przeszłości było standardowym napojem angielskich wyższych klas. Porto jest winem słodkim lub półsłodkim gdyż w momencie dolania alkoholu, fermentujący moszcz zawiera jeszcze sporo cukru resztkowego. Porto typu tawny jest przechowywane w beczkach, szybciej się utlenia, z upływem czasu wino przybiera kolor bursztynowy. Wyczuwa się w nim aromaty kandyzowanych owoców, fig, karmelu lub orzechów. Ten rodzaj porto będzie idealnie komponował się z bakaliami.

Madera

Kolejnym wyjątkowym winem, w którego bukiecie znajdziemy bakalie jest madera. To wino unikatowe. Powstaje niestosowaną już nigdzie indziej metodą – zatrzymania fermentacji poprzez dodanie winiaku, a następnie podgrzewania wina w trakcie dojrzewania, aby je utlenić i uodpornić na działanie czasu. Pierwotnym celem było „zakonserwowanie” wina do transportu na duże odległości. W związku z tym madera w smaku nie przypomina żadnego innego wina – pełna jest nut karmelowych, orzechowych, dębowych i korzennych.

Tokaj

Mówiąc o winach deserowych nadużyciem byłoby nie wspomnieć o tokaju, najpłynniejszym węgierskim winie, które nosi nazwę miasta Tokaj i góry leżącej na północnym wschodzie kraju. Degustacja dobrego rocznika tokaju to niezapomniane przeżycie. Im wyższa liczba puttonyo tym bardziej skoncentrowane, bogatsze, intensywniejsze i złożone wino. Wysoka zawartość cukru jest równoważona przez żywą kwasowość. Wino roztacza aromat rodzynek, miodu, suszonych śliwek i brzoskwiń.

Podsumowując połączenie deseru z bakaliami lub delektowaniem się bakaliami solo z dodatkiem odpowiednio dobranego wina pozwoli Nam uzyskać niesamowite wrażenie smakowe. Warto pamiętać o podstawowej regule, która mówi, że wino do deseru powinno być co najmniej tak samo słodkie jak sam deser, aby nie wywoływać wrażenia, że deser jest zbyt kwaśny. Ponadto wina słodkie czerwone, jak porto pasują do cięższych deserów, takich jak: pierniki, desery korzenne, a także ciasta z ciemną czekoladą, w szczególności tą gorzką. Czym cięższych deser, tym cięższe słodkie czerwone wino należy dobrać.