Grecja

6/10

Gracja jest uważana za kolebkę europejskiego winiarstwa. Tradycja uprawy winorośli i wytwarzania wina liczy sobie około czterech tysięcy lat. Produkcja tego trunku na terenach Grecji była tak rozległa, że częstokroć przewyższała obszar dla uprawy zbóż.

Dzisiaj w Grecji produkuje się rocznie około pół miliarda litrów wina rocznie. Greckie wina można określić jako bardzo zróżnicowane głównie ze względu na różne typy regionów z których pochodzą. Górzyste tereny lądowe sprzyjają wytwarzaniu intensywnych win czerwonych oraz win słodkich. Mnogość niewielkich wysepek oznacza natomiast wyrób wina tradycyjnymi metodami głównie z właściwych dla tego regionu odmian. Wina wytwarzane są z antycznych oryginalnie greckich szczepów takich jak: Muscat i Malvasia, Assyrtiko, Aghiorghitiko czyli św. Jerzy, Avgoustiati, Mavrodaphne. Charakterystycznym winem produkowanych tylko na tych terenach jest retsina – wino z dodatkiem żywicy sosnowej pozostawiającej specyficzny aromat. Grecja słynie z wytwarzania win słodkich i półsłodkich, jednak wraz z rozwojem winiarskich technologii wiele regionów dąży do standaryzacji win na wzór europejski. To na północy Grecji w rejonie Tracji, Macedonii i Epiru położone są winnice produkujące najlepszej jakości greckie wina.


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?