Wina Węgry

6 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Węgry to wiodący kraj w produkcji win na terenie Europy Środkowej. Już od czasów Habsburgów zaczęto produkować tu wina jakościowe. Najbardziej znany Tokaj, z północno wschodniej części kraju, skradł serca wielkich władców min. Ludwika XIV czy Piotra Wielkiego. Zapraszamy do eksplorowania listy win z Węgier, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Charakterystyka upraw Obecnie wyróżnić możemy 22 regiony gdzie produkuje się węgierskie wino. Najpopularnijesze z nich, to: Tokaj, Kunság, Csongrád, Eger i Szekszárd. Tokaj położony w północno-wschodniej części kraju słynie ze słodkich, jakościowych win Tokaji Aszú. To również miejsce produkcji słynnych Furmintów i Muscatów. W regionie Eger, na północy kraju, produkuje się wina łudząco przypominające burgundzkie klasyki. Eleganckie, czerwone, często z oznaczeniem Superior, zachwycają swoim złożonym smakiem. Tokaj W czasach panowania Ludwika XIV ogłoszono go mianem króla win. Swój wyjątkowy smak i charakter zawdzięcza panującemu klimatowi. Winnice położone są na wulkanicznych wzgórzach nieopodal styku dwóch rzek. Jesienią, powstające mgły powodują, że na owocach winogron gromadzi się grzyb (Botrytis cinerea), czyli szlachetna pleśń, która nie niszczy skórek gron. Powoduje ona zmniejszenie zawartości wody w winogronie i tym samym podwyższenie poziomu cukru, kwasowości i wielości aromatów. Dzięki temu uzyskujemy bardzo słodkie, wyjątkowe w smaku Tokaje Aszú. Grona zajęte są nieregularnie, a ich zbiór musi odbywać się ręcznie pod stałą kontrolą winiarzy. To wszystko powoduje, że produkcja jest bardzo ograniczona, a jej koszty bardzo wysokie. Nieprzewidywalność pogody i coraz rzadziej spotykana pleśń wymusiła na producentach produkcje wytrawnych Tokaji. Dlatego wyróżnić możemy dwa rodzaje tego wina: Tokaj Szamorodni – może być słodki i wytrawny, swoja nazwę zawdzięcza dojrzewaniu podczas transportu (samorodni), siła słodyczy zależy od stopnia dojrzałości winogron. Tokaj Aszú – oznacza ,,suszony”, jego produkcja jest bardzo czasochłonna i obciążona wieloma wymogami. Zbiory przypadają pod koniec października, czasem przedłużają się nawet do grudnia. Winogrona dotknięte szlachetną pleśnią stają się przejrzałe i podsuszone. Ugniecione grona zalewa się słodkim winem i poddaje fermentacji. Proces dojrzewania wynosi zwykle 4 lata. Jego słodkość zależy od ilości użytych putonów (ugniecionych papek winogron) na jedna beczkę. Najmniej słodkie mają zawartość 3 putonów, najsłodsze 6. Wino ma aksamitny smak z bardzo intensywnymi aromatami miodu i orzechów. Polecane wina Dobre wino z Węgier nie musi być drogie. Ich ceny zaczynają się już od 30 zł za butelkę Furminta i kończą na kolekcjonerskich tokajach Aszú za kilka tysięcy złotych. W naszym sklepie wina węgierskie to głównie Tokaje, a na szczególną uwagę zasługuje producent Tokaj Oremus Kft, którego wina mogą leżakować wiele lat. Z tego też powodu polecamy je jako wino na prezent z okazji chrzcin. Prezent będzie w stanie odczekać 18 lat bez obaw, że się zepsuje. Wina węgierskie doskonale komponują się z klasyczna kuchnią polską (ryby, pierogi, mięsa). Słodsze trunki poradzą sobie bardzo dobrze z ostrzejszym smakiem czy owczym serem.