Mamy 10 win ze szczepu Moscato! Ta strona jest dla Ciebie. Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Moscato to włoska odmiana winorośli uznawana za jedną z najstarszych i najlepszych na świecie. Wykorzystywana nie tylko przy produkcji włoskiego wina, ale także przy produkcji znanych na całym świecie rodzynek. Wszechstronność szczepu Moscato sprawia, że jest atrakcyjną opcją dla winiarzy – wśród wytwarzanych win Moscato odnajdziemy zarówno trunki musujące, spokojne jak i charakterystyczne słodkie wina deserowe.
Szczep dobrze rozwija się w klimacie suchym i wietrzym. Winogrona szczepu Moscato odznaczają się długim cyklem życiowym (trwającym od wczesnej wiosny aż do jesieni), zwartymi gronami małych jagód oraz dużą aromatycznością w smaku. Odnajdziemy zapach piżma, brzoskwiń, szałwii, gałki muszkatołowej, limonki, miodu oraz białych kwiatów. Wcześnie dojrzewające winogrona mają wysoki poziom cukru podczas zbiorów, dzięki czemu wytwarzane są wina o smaku słodkich cytrusów i owoców pestkowych. Winogrona mają również szeroki wachlarz synonimów dzięki zastosowaniu nie tylko w Europie, ale również w nowym świecie i niektórych regionach Azji Środkowej.
W obecnych czasach kraj pochodzenia wina Moscato to najczęściej Włochy, ale historia tego szczepu sięga starożytności, a pierwsze wzmianki pochodzą z 1300 roku. Prawdopodobnie winogrona pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego i zostały przywiezione do Włoch podczas kolonizacji Greków. Moscato służyło zaspokojeniu potrzeb najbardziej zamożnych klas, dając im wino Moscato wyróżniające się spośród innych. Z czasem rozpowszechniło się na całym Półwyspie Apenińskim i dotarło aż do Piemontu. Dzisiaj uprawiane jest prawie we wszystkich regionach Włoch (30 000 hektarów), a najbardziej we wspomnianym wcześniej Piemoncie, gdzie znalazł podatne środowisko, zarówno pod względem właściwości podłoża, jak i wyborów handlowych dokonywanych przez polityków epoki.
Mniej znane odmiany na świecie to Moscato di Terracina (Lacjum), czarna odmiana Moscato di Scanzo (Valcalepio), czy produkt Moscato Selvatico (Apulia).
Największą popularnością cieszy się produkt Moscato d’Asti (półmusujące) i Asti Spumante (musujące). To klasyczne włoskie przykłady, mające najwyższą we Włoszech klasyfikację DOCG. Najlepsze wina są w smaku bardzo aromatyczne i słodkie, z doskonale zbalansowaną i porywającą kwasowością, bąbelkami i czystym, mineralnym finiszem. Również zawartość alkoholu jest na dobrym poziomie. Na podniebieniu wino Moscato jest lekkie, zawsze zwarte, o zwinnej i eleganckiej strukturze, średniej świeżości i niskiej mineralności.
Cena Moscato jest naprawdę różnorodna. Dzięki temu odnajdziemy ciekawą propozycję nie tylko na codzienne spotkania, ale również mocną propozycję na prezent.
Dobra zawartość alkoholu sprawia, że wino Moscato sprawdzi się doskonale w towarzystwie lekkich deserów, owoców i słodyczy na bazie cytrusów i sorbetów. Poradzi sobie w połączeniu z mocno aromatycznymi włoskimi potrawami oraz z deską smacznych górskich serów. Produkt Moscato D’Asti jest winem słodkim, ale wystarczająco kwaśnym, by łączyć je z sałatkami i ostrzejszym azjatyckim jedzeniem. Polecamy również podawać jako aperitif na zakończenie posiłku – idealne rozwiązanie. Taki aperitif będzie przyjemnym zwieńczeniem każdego dania. Potrzebujesz pomocy w wyborze? Masz pytania? Napisz do nas.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.