Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Moscato

Produkty 13-13 z 13

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Nowość
42,99 zł
Różowe Słodkie Hiszpania
32,24 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Różowe Słodkie Hiszpania

Szczep Moscato

Szczep dobrze rozwija się w klimacie suchym i wietrzym. Winogrona szczepu Moscato odznaczają się długim cyklem życiowym (trwającym od wczesnej wiosny aż do jesieni), zwartymi gronami małych jagód oraz dużą aromatycznością w smaku. Odnajdziemy zapach piżma, brzoskwiń, szałwii, gałki muszkatołowej, limonki, miodu oraz białych kwiatów. Wcześnie dojrzewające winogrona mają wysoki poziom cukru podczas zbiorów, dzięki czemu wytwarzane są wina o smaku słodkich cytrusów i owoców pestkowych. Winogrona mają również szeroki wachlarz synonimów dzięki zastosowaniu nie tylko w Europie, ale również w nowym świecie i niektórych regionach Azji Œrodkowej.

Historia szczepu moscato?

W obecnych czasach kraj pochodzenia wina Moscato to najczęściej Włochy, ale historia tego szczepu sięga starożytności, a pierwsze wzmianki pochodzą z 1300 roku. Prawdopodobnie winogrona pochodzą z rejonu Morza Œródziemnego i zostały przywiezione do Włoch podczas kolonizacji Greków. Moscato służyło zaspokojeniu potrzeb najbardziej zamożnych klas, dając im wino Moscato wyróżniające się spośród innych. Z czasem rozpowszechniło się na całym Półwyspie Apenińskim i dotarło aż do Piemontu. Dzisiaj uprawiane jest prawie we wszystkich regionach Włoch (30 000 hektarów), a najbardziej we wspomnianym wcześniej Piemoncie, gdzie znalazł podatne środowisko, zarówno pod względem właściwości podłoża, jak i wyborów handlowych dokonywanych przez polityków epoki.

Moscato – odmiany szczepu

  • Winogrona Moscato Bianco - najbardziej ceniona i najczęściej uprawiana odmiana we Włoszech lubiąca suche oraz wietrzne tereny. Te produkty produkowane są także w innych regionach Europy (Hiszpania, Francja, Niemcy, Grecja).
  • Winogrona Zibibbo (zwana także Moscato di Alessandria lub Moscatellone) - popularna w rejonie Morza Œródziemnego, sprowadzona do Włoch przez Arabów. Bardzo aromatyczna w smaku odmiana, służąca obecnie do produkcji win w stylu passito (suszone grona na powietrzu).
  • Winogrona Moscato Giallo – kraj pochodzenia to region Trentino-Alto Adige, w północno-wschodnich Włoszech. W smaku piżmowy akcent, który jest charakterystyczny dla większości odmian moscato. Najczęściej używana do produkcji słodkich win w stylu passito (suszone grona na powietrzu).
  • Winogrona Moscato Rosa – najczęściej występuje w północno-wschodnich Włoszech, szczególnie w alpejskim regionie Trentino-Alto Adige. Jest powszechnie używana do produkcji win słodkich, a te są zwykle bardzo aromatyczne, z nutami słodkich przypraw, owoców jagodowych i róży.

Mniej znane odmiany na świecie to Moscato di Terracina (Lacjum), czarna odmiana Moscato di Scanzo (Valcalepio), czy produkt Moscato Selvatico (Apulia).

Wina Moscato

Największą popularnością cieszy się produkt Moscato d’Asti (półmusujące) i Asti Spumante (musujące). To klasyczne włoskie przykłady, mające najwyższą we Włoszech klasyfikację DOCG. Najlepsze wina są w smaku bardzo aromatyczne i słodkie, z doskonale zbalansowaną i porywającą kwasowością, bąbelkami i czystym, mineralnym finiszem. Również zawartość alkoholu jest na dobrym poziomie. Na podniebieniu wino Moscato jest lekkie, zawsze zwarte, o zwinnej i eleganckiej strukturze, średniej świeżości i niskiej mineralności.

Cena Moscato jest naprawdę różnorodna. Dzięki temu odnajdziemy ciekawą propozycję nie tylko na codzienne spotkania, ale również mocną propozycję na prezent.

Parowanie wina moscato z jedzeniem?

Dobra zawartość alkoholu sprawia, że wino Moscato sprawdzi się doskonale w towarzystwie lekkich deserów, owoców i słodyczy na bazie cytrusów i sorbetów. Poradzi sobie w połączeniu z mocno aromatycznymi włoskimi potrawami oraz z deską smacznych górskich serów. Produkt Moscato D’Asti jest winem słodkim, ale wystarczająco kwaśnym, by łączyć je z sałatkami i ostrzejszym azjatyckim jedzeniem. Polecamy również podawać jako aperitif na zakończenie posiłku – idealne rozwiązanie. Taki aperitif będzie przyjemnym zwieńczeniem każdego dania. Potrzebujesz pomocy w wyborze? Masz pytania? Napisz do nas.