Wina Loureiro

1 wino odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Loureiro to biała odmiana winogron wywodząca się z Półwyspu Iberyjskiego, z doliny rzeki Lima. Współcześnie uprawia się ją przede wszystkim na północy Portugalii oraz w Hiszpanii, w regionie Galicji, gdzie nazywana jest Loureira. Wino Loureiro w swojej nazwie jest mało rozpoznawalne – jednak w świecie winiarskim znane jest z pięknego, uwodzącego aromatu w winach Vinho Verde – jest świeże, młode, orzeźwiające. Loureiro często butelkowane są takżę jako wina jednoodmianowe, chociaż coraz częściej dodaje się je także do kupaży. Vinho Verde nie ma dobrej reputacji ze względu na swoją niską ceną – i rzeczywiście, niekiedy można się rozczarować i zniechęcić, kupując nieznane nam wino Loureiro. Jednak dobrze zrobione Vinho Verde zachwyci swoją owocowością, świeżością i pokaże kunszt zawartych w nim szczepów. Zapraszamy do zapoznania się z jednym, świetnym, białym winem z udziałem Loureiro, gdzie szczegółowy opis, wysokiej jakości zdjęcie pięknej butelki oraz wysokie opinie naszych Klientów i Eksperta Tomasza Koleckiego pomogą w decyzji wybrania tej butelki oraz zapoznania się z dobrym Vinho Verde. Nazwa Loureiro swoje pochodzenie ma od słowa „laurowy”, odnosząc się do zapachu kwiatów wiecznie zielonych krzewów laurowych. Wina Loureiro są bardzo aromatyczne, charakterystyczne, interesujące i złożone. Poza nutami liści laurowych, wina pełne są cytrusów, wyraźnych smaków mineralnych, ujmują potężną owocowością i posiadają bardzo orzeźwiającą kwasowością. Wyczuwalne są w nich kwiaty pomarańczy i limonki, akacja, kwiaty lipy, owoce brzoskwini, zielonych jabłek, liczi oraz melona. Wina Loureiro mają zwykle odświeżające, dobrze zbalansowaną kwasowość oraz niską zawartość alkoholu. Najlepiej pić je młode, ponieważ z upływem lat, tracą one z reguły na swojej złożoności, mineralności i świeżości. Niekiedy znaleźć można jednak taką jednoodmianową perełkę, która potrafi cudownie się starzeć, ujawniając nuty dymne, nafty, suszonych owoców i miodu. Tradycyjnie, wina Loureiro bardzo często wykorzystywane są w kupażach z Arinto, Alvarinho bądź Trajadurą. Obecnie, ta bardzo energiczna, wysoko wydajna odmiana, w końcu doczekała się statusu „szlachetnego”, jakościowego szczepu. Badania genetyczne sugerują także, że wina Loureiro mają długa historię, a pierwsze wzmianki można o nich odnaleźć w dokumentach z XVIII wieku. Loureiro jest odmianą dość wymagającą w odniesieniu do upraw. Owoce dojrzewają dość wcześnie, odmiana jest podatna na choroby, dlatego też wymaga dużej uwagi i doświadczenia od winiarzy. Idealnie zaadaptowała się do nadbrzeżnych, chłodniejszych terenach Hiszpanii i Portugalii, powszechna jest także wzdłuż rzeki Lima. Jest to najczęściej uprawiana biała odmiana winogron w apelacji Vinho Verde. Ostatnimi czasy wina Loureiro produkuje się także z odrobiną dodanego dwutlenku węgla dla stworzenia wina stylu frizzante. Połączenie rześkości, owocowości, mineralności z odrobiną bąbelków przyczynia się do powstania wina idealnego jako aperitif, do lekkich dań, niezobowiązujących spotkań czy też jako orzeźwienie w ciepłe, wiosenno-letnie dni. Doskonale nada się jako dodatek do małż gotowanych na parze z białym winem, zielonych sałatek z krewetkami czy dań z dodatkiem soczewicy i pomidorów. Nie należy jednak zapominać i umniejszać wadze winom Loureiro – odpowiednio zrobione, staje się winem poważnym, dającym wiele przyjemności oraz nadającym się do długich, powolnych degustacji. Cytując Jonathana Nossitera: „Loureiro jest winogronem tak lekkim i subtelnym, że sprawia, że Audrey Hepburn wygląda na ciężką”.