Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do deserów

Produkty 109-119 z 119

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
99,99 zł
Białe Słodkie Argentyna
89,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Argentyna

Niedostępny

opinia 5 (5)
499,00 zł
Białe Wytrawne Francja
449,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
189,00 zł
Białe Półsłodkie Francja
170,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półsłodkie Francja
Wyprzedaż - tylko online
Special Price 76,99 zł Regular Price 110,00 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 89,43 zł

Białe Słodkie Hiszpania
Białe Słodkie Hiszpania
29,99 zł
Czerwone Półsłodkie Niemcy
22,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półsłodkie Niemcy
139,00 zł
Białe Słodkie Niemcy
125,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Niemcy
280,00 zł
Białe Słodkie Polska
252,00 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Polska

Niedostępny

29,99 zł
Czerwone Półsłodkie Niemcy
26,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półsłodkie Niemcy
Wycofane
sommelier 97 pkt
1 199,00 zł
Białe Słodkie Niemcy
1 079,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Niemcy

Niedostępny

Nowość
299,00 zł
Białe Wytrawne Niemcy
269,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Niemcy
Wyprzedaż - tylko online
Special Price 180,99 zł Regular Price 301,99 zł
Białe Słodkie Włochy
Białe Słodkie Włochy

Idealne wino do deserów opartych na kremach

Puszyste kremy śmietankowe i waniliowe z nutami maślanymi doskonale będą czuć się wśród win białych. Zarówno musujące klasyki z szampanem na czele, jak również słodkie wina deserowe z gron rażonych szlachetną pleśnią – tu choćby słynne Sauternes czy Tokaji – będą idealnym uzupełnieniem kremowego deseru. Szukając lekkiego i ciekawego połączenia, warto w tym przypadku sięgnąć również po Moscato d’Asti, lekko musujące wino z Piemontu charakteryzujące się słodkim smakiem i niskim poziomem alkoholu w granicach 5%.

Idealne wino do deserów czekoladowych

Intensywność deserów na bazie czekolady wymaga bardziej radykalnych wyborów. W kontekście niezwykle słodkich deserów najlepszym wyjściem może okazać się butelka wzmacnianego wina, takiego jak porto, sherry czy madeira. Gęsta struktura, wysoka zawartość alkoholu i bogactwo aromatów pozwoli na dopełnienie i wzbogacenie degustowanych łakoci. W przypadku nieco wytrawniejszym, acz wciąż bazującym na czekoladzie, możemy sięgnąć nawet po wytrawne wino, którego dominujące aromaty pozostają spójne z deserem. Australijski shiraz czy kalifornijski zinfandel powinny zdać egzamin podczas takiego pairingu.

Idealne wino do deserów owocowych

Orzeźwiające owoce wzbogacające deser o ich bukiet aromatyczny oraz rześki, niekiedy delikatnie kwasowy element prosi się o wina równie aromatyczne z idealnym balansem pomiędzy kwasowością i cukrem resztkowym w kieliszku. Tutaj z pomocą przychodzi riesling, którego poziom słodyczy możemy dopasować do własnych preferencji przez jego niezwykłą uniwersalność. Odpowiednio dobrany Kabinett czy Spatlese z Niemiec będą idealnym partnerem, ale równie dobrym kierunkiem może okazać się alzacki gewurztraminer.

Najlepsze wina to te, które lubimy

Dla najlepszego efektu parowania zawsze warto brać pod uwagę takie współczynniki jak kwasowość, słodkość wina i strukturę wina. Równie istotne jednak jest, aby wybrana butelka nam smakowała i sprawiała przyjemność, dlatego wybierając wino deserowe do ciasta, słodkich przekąsek lub ulubionego słodkiego deseru, pod uwagę brać możemy nasze ulubione smaki, które w takim połączeniu mogą okazać się zupełnie nowym odkryciem.

Rodzaje win deserowych

Wina deserowe to często słodkie lub półsłodkie wino, podawane zazwyczaj do ciast i deserów. Możemy wyróżnić poniższe wina:

Wina likierowe (wino wzmacniane) – bardzo mocne wino deserowe wytwarzane poprzez przerwanie fermentacji słodkich winogron oraz dodanie alkoholu. Wino bywa także dosładzane rodzynkami. Przykładem takiego produktu jest węgierski Tokaj.

Wermut – wino deserowe pełne ziół i przypraw korzennych. Najczęściej dosładzane cukrem, ale również nierzadko karmelem. Nazwa pochodzi od niemieckiego słowa Wermut czyli piołun. Zawartość alkoholu od 12% do 20%.

Wino słomkowe – wino deserowe produkowane z suszonych winogron na słomkowych matach. Taki proces powoduje koncentrację naturalnego cukru w gronach oraz zatrzymanie utraty kwasowości.

Wino lodowe – powstaje podczas zbiorów zamrożonych winogron, gdzie podczas tłoczenia zamrożona woda pozostaje w winogronach. Niewielka ilość wyciśniętego soku to koncentrat o wysokiej zawartości cukru i aromatu.

Wino botrytyczne (wino pleśniowe) – jest to wino, któremu pozwala się spleśnieć, aby ostatecznie uzyskać słodki posmak wina deserowego. Jak to możliwe? Szlachetna pleśń powoduje odparowanie wody ze skórki winogron koncentrując przy tym słodki smak i aromat wina deserowego.

Wina naturalnie słodkie – przy tworzeniu takich win wykorzystuje się winogrona bogate w cukry, które zbierane są bardzo późno, aby mogły mocno dojrzeć.