Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Bellini Cipriani 0.75 l w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
podstawowa
Koktajl Bellini Cipriani powstaje na bazie miąższu ze świeżych brzoskwiń oraz klasycznego włoskiego wytrawnego wina musującego. Dla uzyskania pięknego koloru często dodaje się także soku z dzikich malin. Wytrawne prosecco nadaje charakteru, zaś słodkie białe brzoskwinie pozwalają cieszyć się słodyczą i owocowym smakiem. Na podniebieniu wyczuwalna również marakuja, morela i nektarynka. To słodki koktajl, ale nie w słodki sposób a gwiazdą jest oczywiście brzoskwinia.
Doskonale sprawdza się jako aperitif, ale też tworzy bardzo dobre połączenie z lekkim lunchem na bazie pikantnych potraw. Świeży smak słodkiej białej brzoskwini bardzo dobrze równoważy tę pikantność. Idealnie komponuje się z owocami, lekkimi deserami i ciastami. Dobrym towarzyszem będą również przekąski – zwłaszcza słynne weneckie Cichetti, czyli kawałki ryb lub salami podawane na kromkach chleba. Aperitif, dodatek do posiłku, towarzysz spotkań - poradzi sobie z każdym zadaniem.
Aromat białych brzoskwiń oraz smak wina musującego tworzy świetne połącznie. To idealny letni napój pełen świeżości, orzeźwienia, włoskiego słońca, lekkości i musujących bąbelków. Gotowy koktajl bellini w butelce, który wystarczy nalać do kieliszka i cieszyć się jego doskonałym aromatem. W upalne dni warto schłodzić przed podaniem i serwować w wąskich kieliszkach. Dzięki temu bąbelki nie uciekną szybko z kieliszka. Niska zawartość alkoholu (5%) oraz naturalne składniki pozwalają cieszyć się smakiem bellini oraz ochłodzić nasz organizm w upalny dzień.
Smakuje obłędnie, pachnie wspaniale, orzeźwia w gorące dni - czego chcieć więcej oprócz delikatnej słodyczy owoców zrównoważonych przez smak białego wytrawnego wina musującego? Dlatego barmani bardzo często serwują ten pyszny drink na bazie soku lub miąższu z owoców tworząc wyjątkowe połączenie. Niestety nierzadko trzeba za tę przyjemność srogo zapłacić. My proponujemy smaczny i dobry drink w rozsądnej cenie
Jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które cenią magię smaku tego drinka chcąc przy okazji zadbać o swoje finanse. W jednej butelce zostaje zamknięte wszystko to co najlepsze w tym drinku. Dlatego też zwolennicy wytrawnego wina musującego będą na pewno zachwyceni.
W 1948 roku Giuseppe Cipriani, założyciel legendarnego baru Harry's Bar w Wenecji, stworzył bellini inspirując się XV-wiecznym malarzem weneckim Giovannim Bellinim. Po raz pierwszy serwowany był we wspomnianym już Harry's Bar z okazji powrotu do pokoju, kiedy to świat powoli odkrywał na nowo przyjemności codziennego życia. Pierwszymi degustatorami byli Ernest Hemingway oraz Orson Welles, którzy (trzeba zaznaczyć) byli także stałymi bywalcami Harry's Bar.
W całej historii Giuseppe Cipriani warto również wspomnieć o carpaccio. W 1950 roku w Wenecji odbyła się wielka retrospektywa dzieł Vittore Carpaccio, renesansowego malarza. Tej samej jesieni hrabina Amalia Nani Mocenigo, przyszła na lunch i poinformowała, że lekarz nakazał jej przez kilka tygodni stosować dietę „bez gotowanego mięsa”. Giuseppe, zawsze gotowy na wyzwania, zniknął w kuchni i pojawił się za jakiś czas później z czymś, co nazwano Carpaccio, tj. piękną ekspozycją cienkich jak papier arkuszy surowego fileta mignon z białym sosem. A nie wspominamy o tym bez przyczyny, ponieważ bellini smakuje wyśmienicie w towarzystwie carpaccio. Spróbujcie sami.
Giuseppe Cipriani uwielbiał białe brzoskwinie. Zaczął zastanawiać się, czy istnieje jakiś sposób, aby przekształcić ich magiczny zapach w napój, który mógłby serwować w Harry's Bar. Eksperymentował robiąc puree z małych białych brzoskwiń i dodając trochę Prosecco. Ci, którzy testowali tę nową miksturę, dawali jej entuzjastyczne recenzje i zachęcano go do kontynuowania swojej alchemii. Ostatecznie udało się uzyskać zadawalający efekt. Dzisiaj całość została zamknięta w pięknej pękatej butelce.
Według historii wszystko rozpoczęło się w hotelu Europa w Wenecji, gdzie Giuseppe był barmanem. Pewnego dnia w hotelu pojawił się młody bostończyk Harry Pickering, który przy barze skarżył się na problemy finansowe. Wtedy właśnie Giuseppe pożyczył Pickeringowi pieniądze, a dwa lata później Pickering wrócił do hotelowego baru, zamówił drinka i w ramach wdzięczności oddał Giuseppe pięciokrotność pożyczonej sumy. Pieniądze pozwoliły Giuseppe otworzyć kultowy Harry's Bar w Wenecji, w 1931 roku. Stał się on później popularnym miejscem wielu celebrytów.
Cztery pokolenia pracowały nad byciem ikoną. To włoska firma hotelarsko-rekreacyjna będąca właścicielem luksusowych restauracji i klubów na całym świecie, w tym Harry's Bar w Wenecji. Obsesyjna dbałość o szczegóły i bezkompromisowa jakość doprowadziły do powstania luksusowej marki, która obecnie dostarcza wysoką jakość w wytwarzanych produktach spożywczych.
"Sekret nie polega na tym, co można zobaczyć lub dotknąć, ale co można poczuć i wyczuć. Jest nieuchwytny, ale namacalny. Nie można go opatentować, ale nawet po osiemdziesięciu dziewięciu latach nie został zduplikowany przez innych".
Uwielbiam takie orzeźwiające drinki. Schłodzone, na tarasie, w towarzystwie znajomych wypadło znakomicie. A do tego w dobrej cenie.
Uwielbiam takie orzeźwiające drinki. Schłodzone, na tarasie, w towarzystwie znajomych wypadło znakomicie. A do tego w dobrej cenie.
Niestety wielkie rozczarowanie. Okrutnie słodkie, po kilku łykach miałam dość.
Niestety wielkie rozczarowanie. Okrutnie słodkie, po kilku łykach miałam dość.
Pachnie jak muskat, smakuje bardziej słodko niż wytrawnie, petarda! Przed rozlaniem warto delikatnie zmieszać, gdyż pulpa brzoskwiniowa opada pod winko musujące :)
Pachnie jak muskat, smakuje bardziej słodko niż wytrawnie, petarda! Przed rozlaniem warto delikatnie zmieszać, gdyż pulpa brzoskwiniowa opada pod winko musujące :)
Trochę mało % na ciepły wieczór idealne
Lekkie, przyjemne w smaku jak soczek.
Twoje konto na Winezja.pl jest już połączone z innym numerem karty w programie Kocham Wino. Chcesz zaktualizować dane swojej karty? Napisz do nas: winezja@vino-klub.cz
OkCiasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.