Wina Wieloszczepowe

12 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Mieszanka, blend, kupaż, assemblage, a w przypadku szampana również cuvee - te wszystkie określenia oznaczają wina wieloszczepowe. Bardzo często mamy z nimi do czynienia. Stanowią sporą część na rynku. Wino wieloszczepowe oznacza, że w butelce połączone są ze sobą co najmniej dwie odmiany winorośli. Po co używa się kilku szczepów winnych zamiast jednego? Różne rodzaje winogron miesza się ze sobą w celu otrzymania produktu o pożądanych właściwościach i smaku. Winiarz może dzięki temu uzyskać konkretne cechy wina. Na przykład coś uwypuklić lub poprawić kolor, zmiękczyć taniny albo dodać mu słodyczy. Nie oznacza to jednak, że tylko wina wieloszczepowe nadają się do picia. Takie połączenie kilku odmian daje przede wszystkim obraz tego, co można wydobyć z wina. Eksperymentowanie z mieszaniem to pole do popisu, a także jedna z ważniejszych umiejętności w pracy winiarza. Różne odmiany winne miesza się ze sobą także z powodu klimatu. Kapryśna pogoda, jaka potrafi być w Europie, czasem zmusza winiarzy do blendowania. Dzięki dodaniu nawet niewielkiej ilości innego szczepu winorośli do bazowego składnika, można utrzymać z roku na rok ten sam smak i aromat wina. Wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie. Mieszanie wielu szczepów win może pomóc w takich sytuacjach. Dla przeciwwagi, w Nowym Świecie często rządzą wina jednoodmianowe. W krajach jak Chile czy Australia klimat jest na tyle stabilny, że roczniki win wychodzą takie same lub podobne do siebie w smaku. Jak powstaje wino wieloszczepowe? Mieszanie ze sobą dwóch odmian winorośli nie polega na ich wspólnej fermentacji. Najpierw przeważnie powstają wina jednoszczepowe i również oddzielnie dojrzewają. Mieszanie różnych win z reguły odbywa się pod koniec procesu produkcji. Czasem, przed zabutelkowaniem, winiarze decydują się jeszcze na wspólne dojrzewanie takiego wieloszczepowego wina. Szczepy można mieszać ze sobą, jeśli są w tym samym kolorze To jeden z najpowszechniejszych mitów dotyczących win wieloszczepowych. Czerwone odmiany można mieszać z białymi. I nie jest to przepis na wino różowe. Na Winezja.pl mamy wiele przykładów łączenia dwóch kolorów szczepów winnych. Najbardziej znanym jest szampan, na przykład Lallier Brut Nature zrobiony z białego Chardonnay i czerwonego Pinot Noir. I to wino jest białe. Z kolei wśród win spokojnych mamy czerwone, wytrawne Baron De Ley Siete Vinas Reserva Rioja. Wino zbudowane jest aż z siedmiu szczepów, z czego trzy są białe, a cztery - czerwone. Często sięgamy po wina wieloszczepowe Niektóre wina można znać, lubić, często po nie sięgać i mimo to nie wiedzieć że to kupaż. Do takich popularnych win wieloszczepowych zalicza się Porto. Do jego produkcji najczęściej używa się: Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz, Touriga Franca i Touriga Nacional. Bardzo popularnym winem wieloszczepowym jest wspomniany już szampan. Do jego produkcji dopuszczone są: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, choć nie ma obowiązku użycia wszystkich. Mamy też Chateauneuf du Pape, który głównie powstaje z: Grenache, Syrah i Mourverde. Jednak do jego produkcji można użyć aż trzynastu szczepów! Chianti też zwykle jest winem wieloszczepowym. Do Sangiovese dodaje się na przykład: Cabernet Sauvignon lub Cabernet Franc. Musujące wino Cava z Hiszpanii może być jednoodmianowe, jednak to dość rzadki zakup. Najczęściej jest mieszanką trzech szczepów: Macabeo, Parellada, Xarello.