Wina Portugalia

40 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Najbardziej popularne portugalskie wina to wzmacniane Porto i Madera oraz orzeźwiające, letnie Vinho Verde. Uprawia się tu aż 300 lokalnych odmian, choć Portugalczycy twierdzą, że jest ich nawet 500. Przeważnie robi się z nich kupaże. Wina z Portugalii rzadko są jednoodmianowe. Rodzaje win portugalskich W Portugalii mamy 14 regionów winiarskich i 31 apelacji kontrolowanego pochodzenia. Kraj ten jako jeden z pierwszych wprowadził system klasyfikacji winnic określając granice najpierw Douro, a następnie Vinho Verde. W zależności od miejsca produkcji, portugalskie wina mogą znacząco różnić się smakiem. Na północy powstają bardziej rześkie i lekkie, podczas gdy na Maderze mamy wzmocnione i słodkie wina o tej samej nazwie, co wyspa. Na etykietach win z Portugalii najczęściej zobaczymy takie nazwy bądź skróty jak: vinho de mesa - to wino stołowe, vinho regional (VR) to wino regionalne lub denominação de origem controlada (DOC odpowiednik francuskiego AOC) - będące najwyżej w klasyfikacji win portugalskich. Ceny butelek również mogą się różnić. Na Winezja.pl zaczynają się od 30 zł, ale są też takie z trzycyfrowymi kwotami jak wyjątkowe 30-letnie porto Graham’s. Rzadko trafia się na portugalskie wina jednoodmianowe. Większość z nich to kupaże. Niektóre są mieszankami nawet 10 lub 20 odmian. Polecane wina z Portugalii Najpopularniejsze wino z Portugalii, które warto znać to Porto. Jest wzmocnione i najczęściej słodkie. Powstaje przez dodanie do wina brandy. Choć zwykle jest czerwone, na rynku dostępne są także białe wersje. Do produkcji Porto dopuszczonych jest około 100 rodzajów winorośli. Najczęściej jednak produkuje się je z: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz. Jest kilka rodzajów Porto: Ruby - to najbardziej podstawowe, starzone w beczce, Tawny - to delikatniejsza wersja Ruby, która spędza więcej czasu w beczce, LBV czyli Late Bottled Vintage - jest rocznikowym porto, późno butelkowanym - zwykle po ok. 4 - 6 latach albo White Port, czyli białe Porto. Na Winezja.pl najlepszą opinią win portugalskich wzmacnianych cieszy się Graham’s Fine Ruby Port, czyli podstawowe słodkie Porto. Innym, również wzmacnianym winem z Portugalii jest Madera. Powstaje na wyspie, od której alkohol wziął swoją nazwę. Produkcja jest zbliżona do produkcji Porto, czyli podczas fermentacji wina dodaje się brandy. Jednak później dodatkowo podgrzewa się całość, by je dodatkowo utrwalić. Dzięki temu wino nie psuje się nawet po wielu latach. Madera może być słodka oraz wytrawna. Przeważnie powstaje z odmiany Tinta Negra. Nie jest jeszcze tak popularna jak Porto, stąd nie wszędzie da się ją kupić. Należy jej szukać tam, gdzie jest duża oferta win portugalskich w sklepie, najlepiej w specjalistycznym. Na Winezja.pl dostępne są trzy rodzaje: półwytrawna, półsłodka oraz słodka. Zupełnie inny styl prezentuje Vinho Verde, które również należy do symboli winiarskiej Portugalii. Jest lekkie i bardzo orzeźwiające. Jego popularność rośnie szczególnie latem. Pije się je młode, stąd ma określenie „zielone wino”. Jak większość win portugalskich powstaje ze zmieszania ze sobą kilku odmian. Najczęściej wykorzystuje się: Alvarinho, Loureiro i Arinto. Białe Vinho Verde może być lekko gazowane czyli frizzante, jednak istnieje również czerwona wersja, spożywana przede wszystkim w Portugalii.