Wina Niemcy

28 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Niemieckie winiarstwo, choć w liczbach stanowi dziesiątą potęgę świata, zaliczane jest do ścisłej czołówki producentów win najwyższej jakości. Specjalnością kraju są wina białe, ale znaczącą część produkcji stanowią również wina musujące. Zapraszamy do eksplorowania listy win z Niemiec, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Charakterystyka wina Białe wina mają w sobie lekkość, świeżość, mineralność, harmonię, bogaty aromat i stosunkowo niską zawartość alkoholu. Mniejszym zainteresowaniem cieszą się wina czerwone, jednak wśród Niemców popularne jest krzyżowanie czerwonych szczepów i produkcja nowych, nieodkrytych gron. Pomimo niezbyt sprzyjającego klimatu, powstają również naprawdę dobre wina musujące (Sekt). Wina niemieckie w sklepie Winezja.pl cieszą się uznaniem Klientów. Bestsellerem jest półsłodkie wino Kendermanns Riesling Kabinett Rheinhessen, które urzeka delikatnością, subtelnym zapachem zielonych owoców i nutą mineralności. Schłodzone sprawdzi się doskonale w upalny dzień. Ceny niemieckich win w sklepie Winezja.pl oscylują w granicach 30,00 zł -50,00 zł, jednak można znaleźć pozycje droższe i tańsze. Niemiecki system klasyfikacji jest dość skomplikowany, pomimo nieustających prób jego uproszczenia. Jest to spowodowane głównie działalnością organizacji winiarskich. Na dole tutejszej klasyfikacji znajdują się wina stołowe, czyli Tafelwein. Kolejnym stopniem są wina regionalne, czyli Landwein, powstające we wszystkich regionach kraju. Wyżej ulokowano wina jakościowe, czyli Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA). Na samej górze drabinki znajdują się wina jakościowe z wyróżnieniem, czyli Qualitätswein mit Prädikat (QmP). Są one poddane kolejnemu stopniowaniu wg. zawartości cukru bazowego, momentu zbioru i stanu fizjologicznego gron. Stopnie gradacji Prädikatswein, to Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein oraz Trockenbeerenauslese. Odmiany winorośli W 64% produkowane są wina białe, a w 36% wina czerwone. Najpopularniejszym szczepem jest oczywiście Riesling, który stanowi ponad 20% wszystkich upraw i zajmuje ponad 23 tysięcy ha powierzchni uprawnej. Jego charakterystycznym elementem jest owocowa kwasowość, jednak w zależności od miejsca może dać zróżnicowane wina. „Typowy” Riesling ma barwę jasnożółtą. Nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, a na podniebieniu czujemy rasową kwasowość. Na drugim miejscu jest również biały szczep, Müller-Thurgau, dający młode, lekkie i świeże wina na co dzień. Na trzecim miejscu jest Spätburgunder (pinot noir), stanowiący 10% całkowitej powierzchni winnic niemieckich. Daje przede wszystkim wytrawne wina czerwone, ale z tej odmiany powstają także wina różowe, a także wina musujące. Regiony winiarskie Winiarskie obszary Niemiec dla win jakościowych dzielą się na 13 regionów winiarskich. Mosel to królestwo najlepszych i najbardziej charakterystycznych Rieslingów na świecie. Znajdziemy tu Prädikatswein wszystkich stopni, lecz mozelską specjalnością są wina klasy Kabinett. Rheinhessen to region nad Renem, którego charakterystyczną cechą jest największa wśród wszystkich regionów Niemiec różnorodność uprawianych odmian. Wina z Hesji Reńskiej prezentują zazwyczaj styl wytrawny, lekki o dość świeżej nucie owocowej, choć dość często spotyka się tut też Spätlase i wyższe klasyfikacje win z wyróżnikiem. Wiodącymi odmianami są Rheinhessen sq Müller -Thurgau, Riesling, Dornfelder i Silvaner. Pfalz, to region położony na południowym zachodzie kraju. Palatynat to region produkujący największą część ogółu niemieckich win. Dzięki panującemu tu ciepłemu klimatowi charakterystycznymi cechami tutejszych win są dobra budowa, intensywna nuta owocowa oraz obniżona kwasowość. Są tu wytwarzane wina wszystkich klas i z bardzo różnorodnej gamy szczepów winorośli, dzielącej powierzchnię regionu w dość wyrównanych proporcjach. Jednak mimo to wyraźnymi liderami są Riesling, Dornfelder, Müller-Thurgau i Portugieser