Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do makaronów

Produkty 109-114 z 114

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 3 (12)
89,99 zł
Białe Wytrawne Słowenia
80,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Słowenia
opinia 3.95 (17)
149,00 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
134,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
Nowość
49,99 zł
Czerwone Wytrawne Francja
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Francja
Wyprzedaż - tylko online
Special Price 35,99 zł Regular Price 58,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 58,99 zł

Czerwone Wytrawne Mołdawia
Czerwone Wytrawne Mołdawia
Wyprzedaż - tylko online
Special Price 59,99 zł Regular Price 98,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 98,99 zł

Czerwone Wytrawne Hiszpania
Czerwone Wytrawne Hiszpania
Nowość
37,99 zł
Czerwone Wytrawne Argentyna
34,19 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Argentyna

Niedostępny

Makarony z sosami pomidorowymi

Niezwykle popularne pasty z sosami na bazie pomidorów lubią nade wszystko wina czerwone o wyraźnej strukturze, pasujące odpowiednio do kwasowej natury tychże sosów. Doskonale sprawdzą się w tym wypadku wina ze szczepu Sangiovese, które wyjątkowo dobrze łączy się z nutami pomidorów, a do tego emanuje odpowiednią kwasowością. Innym bardzo dobrym kierunkiem może okazać się szczep Grenache.

W przypadku czerwonych mięs warto również postarać się o wyraźną strukturę z garbnikami dla odpowiedniej równowagi. Tym samym idealne wino do spaghetti to chociażby Cabernet Sauvignon, który łączy cechy szczepu idealnego zarówno do strukturalnych mięs, jak i pomidorowych sosów.

A wino do lasagne? Również musi być odpowiednio złożone. Lasagne jako danie złożone z wielu warstw, od mięsnej przez pastę, sos pomidorowy, beszamel i ser, miesza ze sobą wiele smaków o różnej intensywności. Œwietnym kierunkiem może być toskańskie Chianti czy piemoncka Barbera, które cechują się dużą soczystością, wyraźną kwasowością i odpowiednim charakterem.

Makarony z gęstymi sosami białymi

W przypadku sosów śmietanowych, kremowych i na bazie masła warto udać się po wina białe z wyrazistym charakterem. Szczególnie dobrym kierunkiem jest szczep Chardonnay, który w wydaniu delikatnej beczki również potrafi popisać się oleistą strukturą i maślanym finiszem.

Makarony z owocami morza

Do owoców morza najlepiej pasują wina białe o niedominującej strukturze i lekkim, mineralnym charakterze z nutą kwasowości. Tym samym sprawdzi się tutaj choćby hiszpańskie Albarino, czy Pinot Grigio z północnych regionów włoskich. Co więcej, z bardzo ciekawym skutkiem powiedzie się także parowanie z różowymi, wytrawnymi winami.

Makarony w pikantnych wariacjach

Idealnym balansem dla potraw wzbogaconych o liczne pikantne akcenty jest odrobina słodyczy wynikającej z cukru resztkowego w wybranym winie. Do lżejszych dań możemy zatem wybrać łagodniejszego Rieslinga lub Gewurztraminera, a nawet odpowiednio wyważonego Muscata. Jeżeli na talerzu zaś pojawi się czerwone mięso, warto sięgnąć po Primitivo lub australijskiego Shiraza.

Makarony z warzywami

Wegetariańskie makarony oparte na świeżych warzywach to temat lubujący się w białych, lekkich winach o niezobowiązującym ciele, nieprzysłaniającym samej potrawy. Odpowiednim partnerem dla posiłku w takim zestawieniu okaże się sycylijskie Fiano, młode Chardonnay, a także kieliszek orzeźwiającego prosecco.