Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do czerwonego mięsa

Produkty 1-12 z 278

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 4.65 (377) sommelier 80 pkt
89,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
80,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.65 (472) sommelier 88 pkt
69,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.35 (284) sommelier 85 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
Bestseller
opinia 3.95 (159) sommelier 79 pkt
35,99 zł
Czerwone Półwytrawne Chile
32,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.8 (178) sommelier 88 pkt
119,00 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
107,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.35 (236) sommelier 79 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
opinia 4 (233) sommelier 84 pkt
49,99 zł
Czerwone Wytrawne Argentyna
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Argentyna

Niedostępny

Bestseller
opinia 3.9 (214) sommelier 76 pkt
44,99 zł
Czerwone Wytrawne Francja
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Francja
opinia 4 (266) sommelier 81 pkt
48,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
44,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
opinia 4.05 (196) sommelier 82 pkt
54,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.5 (200) sommelier 84 pkt
54,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
opinia 4.55 (167) sommelier 92 pkt
73,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
66,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile

Wino do wołowiny

Przy tłustych i strukturalnych kawałkach wołowiny warto sięgnąć po wino garbnikowe, gęste i pełne. Ponieważ taniny doskonale współpracują z tłuszczem, to nasz główny kierunek poszukiwań w tej sytuacji. Egzamin zda tutaj chociażby nebbiolo, tempranillo, cabernet sauvignon czy petit verdot. Gdy jednak przed nami pojawia się łagodniejsza porcja wołowa, odpowiedniejsze będzie czerwone wino o lżejszej strukturze i delikatnie zaznaczonej kwasowości. Idealnym wyborem będzie cabernet franc, sangiovese czy montepulciano.

Wino do jagnięciny i baraniny

Jagnięcina to mięso delikatniejsze i wymaga delikatniejszego traktowania ze strony kieliszka wina. Ze względu na bogactwo smakowe, nie musimy rezygnować z kompleksowych butelek, a jedynie postarać się o szczepy z mniejszą ilością tanin. Z doskonałą odpowiedzią przyjdzie tu chociażby syrah, ale równie dobrze sprawdzi się malbec, negroamaro czy nero d’avola. Wybory te wpasują się również idealnie jako wino do wieprzowiny.

Wino do cielęciny

W przypadku cielęciny spektrum możliwości doboru wina znacznie się poszerza. To delikatniejsze mięso niewymagające solidnej porcji garbników, dlatego doskonale zrównoważy się choćby z Pinot Noir, ale równie ciekawym kierunkiem będzie Barbera lub Valpolicella. W tym wypadku również bez zbędnych obaw wybrać możemy wino białe, a nawet różowe, gdy chcemy nadać całości nieco odświeżającego charakteru. W tym połączeniu warto sięgnąć choćby po butelkę Chardonnay albo Viogniera.

Mięso, a przyprawy

Choć relacja samej struktury mięsa z winem jest niezwykle ważna, istotną rolę odgrywają również przyprawy. Co w wypadku mięsa, którego dominującym smakiem będzie sos BBQ lub aromatyczna kompozycja pikantnych przypraw? Dobrym pomysłem będzie wówczas sięgniecie po butelkę wina złożonego smakowo z odrobiną słodyczy w swej wytrawności. Doskonale sprawdzi się tu australijski Shiraz, południowoafrykański Pinotage czy też popisowe wina Puglii – Primitivo i Negroamaro.

Mięso, a sosy

Często istotną rolę w ostatecznym smaku dania pełni sos wzbogacający aromaty mięsa. Jego tekstura i przewodnie nuty również powinny mieć swoje odzwierciedlenie w doborze wina. I tak na przykład, białe sosy, często kremowe i dość gęste będą potrzebowały odpowiedniej struktury wina. Wśród białych szczepów najłatwiej takową odnaleźć przy wyborze Chardonnay. W przypadku czerwonych zaś, warto poeksperymentować z aromatycznymi szczepami o lżejszej strukturze – Shiraz czy Grenache będą odpowiednim kierunkiem w tej sytuacji.

Czerwone sosy na bazie pomidorów natomiast bardzo lubią się choćby z winami północnej części Włoch – Sangiovese, Barbera czy Valpolicella to pomysły o wyjątkowo wysokim potencjale doskonałego pairingu. Szukając jednak propozycji w innych rejonach świata, warto kieliszek napełnić odrobiną Carmenere lub Cabernet Franc, a w przypadku tłustszego posiłku - Tempranillo.