Mamy 7 win gruzińskich półsłodkich czerwonych. Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę półsłodkiego, czerwonego wina z Gruzji już dziś! Gruzini podobnie jak zachód Europy preferują wytrawne wina gruzińskie. Nie zmienia to faktu, że lista win gruzińskich półsłodkich jest duża, a trend popularności rośnie z roku na rok. Wynika to z tradycji winiarskiej, w której winorośli pozwalano owocować i dojrzewać bardzo długo. Dzisiaj produkuje się wina gruzińskie półsłodkie w taki sposób, aby zachowały swoją lekkość, a przy tym stawały się bardziej złożone.
Kolebką światowego winiarstwa jest Gruzja będąca czołowym producentem wina. Produkuje towary cechujące się głębią smaku i aromatu, ale winiarstwo w Gruzji choć liczy sobie kilka tysięcy lat, to wina z tego kraju dopiero teraz są odkrywane na nowo. Gruzini pomimo rozwoju technologii nie sięgają po innowacyjne rozwiązania. Dbając o swoje produkty stawiają na tradycję pełną ekologicznych upraw w której tkwi sekret.
Szacuje się, że w Gruzji funkcjonuje od 50 do 500 odmian winorośli, z czego zarejestrowanych jest 38 odmian winorośli. Na szczególną uwagę zasługują dwie z nich, popularne na całym świecie: Saperavi oraz Rkatsiteli
Saperavi to czerwony szczep dający wina gruzińskie o ciemnoczerwonym kolorze oraz mocnym, ale zrównoważonym smaku. Wytwarzane wina są treściwe o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że wina gruzińskie z tego szczepu określane są jako "duma Gruzji".
Rkatsiteli jest najważniejszym szczepem w produkcji gruzińskich białych win. Używa się go także do produkcji win wzmacnianych i lodowych. Nie rzadko jest również składnikiem czerwonych win półsłodkich.
Oprócz wspomnianych wyżej odmian winorośli wyróżnić możemy również Aleksandrouli. To czerwony szczep wykorzystywany w produkcji półsłodkiego trunku Khvanchkara, który charakteryzuje się owocową nutą jeżyn, malin i wiśni oraz zbalansowaną kwasowością. Na uwagę zasługuje także Mujuretuli znany jako Mudzhuretuli, Mudshuretuli oraz Keduretuli. Często mieszany ze szczepem Aleksandrouli przy produkcji wina Khvanchkara. To wino gruzińskie charakteryzuje się dobrą kwasowością oraz rzekomo aromatem granatu.
Poniżej przedstawiamy sześć typów win gruzińskich półsłodkich czerwonych, które warto spróbować:
Kindzmarauli – czerwone półsłodkie wina gruzińskie o ciemnoczerwonej barwie, złożonym smaku i aromacie jeżyn i wiśni. Idealna harmonia pomiędzy aksamitnym, gęstym smakiem a naturalną słodyczą w winach. Powstaje ze szczepu Saperavi, z apelacji Kindzmarauli w regionie Kachetii.
Alazani – półsłodkie wina gruzińskie wytwarzane ze szczepu Saperavi. Charakteryzują się subtelnym aromatem świeżych ciemnych owoców oraz zrównoważoną rześką kwasowością. W ustach wino jest krągłe i aksamitne. Ze wszystkich win w Gruzji uchodzi za najsłodsze w odbiorze. Jego nazwa wywodzi się od rzeki Alazani.
Usakhelauri (region winiarski Lechkhumi w zachodniej Gruzji) – najpopularniejsze gruzińskie wino półsłodkie w tym kraju i jednocześnie najdroższe wino gruzińskie. Charakteryzuje się pięknym rubinowym lub dojrzałym granatowym kolorem, intensywnym aromatem, przyjemną słodyczą i harmonijną mieszanką składników.
Khvanchkara - smaczne, owocowe, wysokiej jakości czerwone półsłodkie gruzińskie wino produkowane w regionie Racha w zachodniej Gruzji. Powstaje z winogron Mujuretuli i Aleksandrouli. Charakteryzuje się ciemno rubinowym kolorem, świeżością, korzennym aromatem oraz mocno owocowym smakiem z wyraźnym akcentem malin.
Akhasheni – gruzińskie wina wytwarzane z winogron Saperavi w Kachetii. Są naturalnie półsłodkie, określane jako najwyższej jakości wina czerwone. Cechują się harmonijnym delikatnym smakiem oraz aromatem czekolady. Pozostają w pamięci na długi czas.
Ojaleshi - megrelijskie wina gruzińskie wytwarzane z winogron o tej samej nazwie. Są to czerwone półsłodkie wina typu kolchijskiego. Charakteryzują się intensywnym rubinowym kolorem, delikatnym ziołowym bukietem oraz aromatem wiśni i maliny. Idealna harmonia pomiędzy naturalnym aromatem, słodyczą i kwasowością.
Gruzińskie wina w atrakcyjnych cenach kuszą zakupem. Produkty w okolicach 30-40 zł za butelkę to nie tylko dobry smak, ale również renoma, nierzadko pięka etykieta oraz powrót do tradycji podczas degustacji. W sklepach znajdziemy nie tylko gruzińskie wina półsłodkie. Jeśli potrzebujesz czerwone półwytrawne wino na co dzień, białe półsłodkie wino do obiadu lub czerwone wytrawne wino na spotkanie rodzinne to na pewno się nie zawiedziesz podczas degustacji win gruzińskich w przystępnej cenie. Zachęcamy także do sięgnięcia po słodkie propozycje - zarówno wino białe i czerwone osłodzą nasz dzień.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.