Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Chile

Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Szóste Państwo winiarskie świata i drugie Ameryki Południowej. Historia wina sięga XVI wieku, a wiodącą odmianą była od początku odmiana Pais, uprawiana w dużych ilościach do dziś, gł...

1 element

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 2.5 (8)
39,99 zł
Białe Wytrawne Chile
35,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Chile
Początkowo dzieliła się przede wszystkim na wyodrębnione od północy do południa strefy. Kolejnym etapem, który dokonał się kilka lat temu, był podział kraju od wschodu na zachód, na kolejne trzy strefy. Ostatnim etapem, trwającym do dziś jest wskazanie najlepszych siedlisk. Dzisiejszy kształt wydaje się pod tym względem ostateczny, przy czym trzeba pamiętać, że najbardziej skrajne tereny, pomimo sporych powierzchni, są pokryte winnicami w minimalnym stopniu, a główną siłę napędową chilijskiego winiarstwa stanowią strefy położone na północ i południe od stolicy kraju.

Chile dla swoich regionów i siedlisk używa oznaczenia Denominacion de Origen, jednak – tak jak to ma miejsce w przypadku pozostałych krajów innych kontynentów – w Unii Europejskiej nie są one uznawane i nie mogą być umieszczane na etykietach. Inaczej ma się sprawa z terminami Reserva i Gran Reserva, które dotyczą głównie maksymalnej wydajności z hektara oraz wymagane czasu i sposobu dojrzewania win, różnych w zależności od ich koloru.

Odmiany winorośli i charakterystyka win chilijskich

Najnowsza historia Chile to oprócz poznawania i doprecyzowania charakterów tutejszych siedlisk, także poszukiwanie i dopasowywanie do nich najbardziej odpowiednich odmian. Miało to swego rodzaju ciekawe następstwa, takie jak odkrycie szczepu – ikony kraju, czyli Carmenere, a także poprawne rozpoznanie błędnie oznaczonych wcześniej odmian występujących w winnicach.

Wśród win chilijskich na witrynie Winezja.pl dominują szczepy win czerwonych. Króluje oczywiście Cabernet Sauvignon – szlachetne, o mocnej budowie i pełne ciała wino. Zachwyca kwasowością, czaruje nutą porzeczek, czereśni i grafitu. To wino o wspaniałych aromatach za młodu i cudownym bukiecie w dojrzałym wieku. Rozkoszowanie się wieczorową porą pełnym charakteru Ventisquero Cabernet Sauvignon Reserva Colchagua Valley, który cieszy oko ciemnym i głębokim kolorem z fioletowymi refleksami, to po prostu sama przyjemność. W aromacie przoduje dojrzała śliwka, wanilia i świeży tytoń. O tym, że jest to dobre wino chilijskie świadczą opinie naszych użytkowników, którzy zachwycają się smakiem, aromatem i kolorem tego trunku.

Drugie miejsce wśród najpopularniejszych szczepów zajmuje Carménére, które ma tysiąc twarzy. Może być delikatne i lekkie, tak samo jak głębokie i mocne. Niesie ze sobą nuty zielone i ziemiste, mieszane z aromatami czekolady i czereśniowej konfitury. Doskonały przykładem jest tutaj Casablanca Cefiro Carmenere.

Nie można także pominąć lżejszego, słodszego Merlota, który pachnie malinami, jeżynami i czekoladą. I wreszcie Pinot Noir - przyjemne, świeże, delikatne choć często złożone wino, które również znalazło swoje miejsce w tym pięknym zakątku świata.

Pole białych win chilijskich jest nieco zaniedbane, jednak w ostatnich latach zaczynają trafiać się pomału bardzo udane próby przełamania tej tendencji. Prym wiodą tu świeże Sauvignon Blanc i kremowe Chardonnay. W witrynie znajduje się kilkadziesiąt pozycji i każda z nich zasługuje na bliższe poznanie. Jednakże szeroka oferta może sprawiać problemy przy wyborze, więc służymy drobną radą. W zakupie pomóc mogą opinie win chilijskich wystawione przez naszych użytkowników, które znajdziesz na kartach produktowych. Warto sprawdzić, jakie emocje i wspomnienia pozostawiło po sobie dane wino.

Regiony winiarskie

Najważniejszymi regionami kraju, dającymi największą ilość win i wina wiodące jakościowo są:
  • Aconcagua – w tej położonej na północ od Santiago strefie powstają najlepsze i najbardziej cenione chilijskie wina białe Chardonnay i Sauvignon Blanc oraz Pinot Noir. Tutejsze doliny Aconcagua, San Antonio, a zwłaszcza chłodniejszy klimat doliny Casablanca doskonale sprzyjają tworzeniu win eleganckich, o klasycznym profilu aromatów i budowy.
  • Central Valley – królestwo najlepszych chilijskich win czerwonych i spichlerz kraju. Lokalne, dość ciepłe lub gorące warunki klimatyczne pozwalają gronom znakomicie dojrzewać i koncentrować związki odpowiedzialne za strukturę i wyraz win. Dolina Rapel słynie przede wszystkim z wyśmienitych Carmenere, a doliny Maipo, Curico, Cachapoal, Curico i Maule – z win odmian Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah (choć wszystkie te odmiany występują obok siebie w całej strefie Doliny Centralnej).