Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina australijskie

Australia to kraj, który z powodzeniem może być uznawany za modelowy przykład producenta win z Nowego Świata. Wszystko dzięki rozwojowi przemysłu winiarskiego w błyskawicznym tempie. Wykorzystuje się nowe technologie, dba o dobro klienta, a także ...

3 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 3.9 (74) sommelier 78 pkt
37,99 zł
Czerwone Wytrawne Australia
34,19 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Australia
opinia 3.6 (46)
43,99 zł
Czerwone Wytrawne Australia
39,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Australia
opinia 4.65 (12)
99,99 zł
Białe Słodkie Australia
89,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Australia

Wina australijskie - uprawa i winifikacja

Historia australijskiego winiarstwa rozpoczęła się w XVII wieku, ale najważniejszy etap rozwoju i międzynarodowej ekspansji przypadają na lata 70 ubiegłego stulecia. Australia uplasowała się obecnie na siódmej pozycji wśród producentów wina na całym świecie oraz na czwartym miejscu wśród największych eksporterów.

Winna latorośl uprawiana jest niemal w każdej części Australii. Najważniejsze krainy winiarskie to Australia Południowa, Wiktoria, Tasmania, Nowa Południowa Walia oraz Australia Zachodnia, które łącznie tworzą prawie 70 regionów. Powstają coraz to nowe winnice, a liczba regionów cały czas wzrasta.

Australijscy producenci win bardzo chętnie wykorzystują nowe technologie i wprowadzają zmiany, aby wina australijskie miały coraz lepszą jakość. Zwracają szczególną uwagę na zwiększone wykorzystania wody w systemach nawadniania, ponieważ wiele winnic występuje na terenach suchego interioru. Dbają przy tym, aby eliminowanie chorób odbywało się zawsze w sposób przyjazny środowisku, a australijskie wina cechowały się naturalnością i dobrym smakiem.

Winorośl uprawia się głównie w Australii Południowej, gdzie lato jest wystarczająco chłodne. Pozwala to rozwinąć w winogronach związki smakowo-aromatyczne zanim zajdzie konieczność ich zbioru z powodu nadmiernej zawartości cukru i niedostatecznej kwasowości. Warto zaznaczyć, że wina z Australii Południowej cieszą się bardzo dużą popularnością.

Australijski przemysł winiarski jest bardzo zmechanizowany. Ze względu na upały, zbiory często przebiegają w nocy, a winogrona i moszcz są chłodzone. Normą jest winifikacja redukcyjna, polegająca na szczególnej ochronie przed tlenem z powietrza. Wiele winnic nigdy nie zostało zaatakowanych przez filokserę, przez to częściej niż gdziekolwiek indziej można spotkać wina australijskie z ponad stuletnich winorośli. Jako ciekawostkę dodamy, że w Australii nigdy nie wprowadzono prohibicji.

Regiony winiarskie

Najbardziej znanymi i cenionymi przez konsumentów regionami australijskimi są:

  • Barossa Valle – ojczyzna najlepszych win Shiraz. Tutejsze wina australijskie są dobrze zbudowane, krzepkie, aksamitne, o intensywnym smaku i bogatych nutach owocowych. Wisienką na torcie są miękkie taniny.
  • Eden Valle – sąsiadujący z doliną Barossa, o nieco chłodniejszym klimacie. Najpopularniejsze wina australijskie to doskonałe wina Rieslieng. 
  • Mclaren Valle – dzięki śródziemnomorskiemu klimatowi stanowi doskonałe miejsce dla wielu odmian, wśród których najlepsze to Shiraz, GSM, Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Sauvignon Blanc.
  • Clare Valle – drugi region tworzący idealne australijskie wina ze szczepu Riesling. Tutejsze wina australijskie charakteryzują się subtelnością i świeżością aromatów, lekką budową i świetną kwasowością. Są rześkie i orzeźwiające.
  • Coonovarra – miejsce numer jeden dla win Cabernet Sauvignon. Wina australijskie Cabernet Sauvignon znane są przede wszystkim z dobrej budowy, klasycznego profilu oraz niebywale intensywnych nut eukaliptusa i mentolu.
  • Hunter Valley – w tym rejonie wina australijskie słyną z krągłej struktury oraz niewielkiej zawartości alkoholu. Wina są długowieczne, mineralne i subtelne, często ze szczepu Semillon. Te australijskie wina leżakując około 5 lat w dębowych beczkach, nabierają wspaniałego dębowego aromatu, o miodowo-limetkowym posmaku.
  • Margaret River – najbardziej znany region Australii Zachodniej. Dominują tu wina australijskie Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
  • Tasmania – chłodny klimat dający doskonałe australijskie wina Riesling, Pinot Noir i Chardonnay. Mimo niewielkiej produkcji zaliczane do najlepszych i najbliższych oryginalnym klasykom.

Czerwone wina australijskie

Najpopularniejsze wina australijskie o intensywnym aromacie owoców i jeżyn produkuje się ze szczepu Shiraz. W dębowych beczkach powstaje natomiast wino pełne, cechujące się dodatkowo wyższą zawartością alkoholu oraz mocniejszym aromatem przypraw.

Równie popularnym szczepem jest Cabernet Sauvignon, który wspólnie z Syrah tworzy najpopularniejsze wina wieloszczepowe. Tak powstałe wina australijskie są aromatyczne, bogate i smakują po prostu obłędnie. Œwiatowy poziom uzyskuje się szczególnie w regionie Coonawarra oraz Margaret River.

Kolejnym znanym typem wina z Australii jest „GSM”, czyli połączenie szczepów Grenache, Shiraz oraz Mourverde. Nawiązują one do klasycznych win południowej części Doliny Rodanu. Warto także wspominać o Pinot Noir, które powstaje dzięki ogromnemu zaangażowaniu i pasji producentów. Szczególnie z Tasmanii i Wiktorii te australijskie wina są bardzo wysokiej jakości.

Coraz bardziej znane są także australijskie wina musujące, a kolejną ciekawostką są powstające na kontynencie wina oznaczane jako „Port”, których jednakże nie wolno sprzedawać w krajach UE.

Białe wina australijskie

Białe wina australijskie w dużej mierze pochodzą ze szczepu Chardonnay, zaś kolejną popularną odmianą winorośli jest Semillion. Wspólnie oba szczepy tworzą jeden z najbardziej znanych typów win o słomkowym kolorze, charakteryzujących się aromatem soczystych owoców.

Białe wina z Australii często pije się młode, ale coraz częściej winiarze produkują wina z potencjałem do starzenia oraz australijskie wina wysokiej jakości. W ostatnich dekadach bazą najbardziej znanych i pożądanych białych win stał się Riesling. Najlepsze rieslingi produkowane są dolinach Clare i Eden.

Bez względu na rodzaj wina zawsze warto sięgnąć po wina z Australii, które cenione są za swój intensywny smak i aromat, zwłaszcza jeśli leżakują w dębowych beczkach. Zachwycają nasze podniebienia oraz są rozpoznawalne na światowym rynku. Przypadną do gustu osobom, które w białych winach cenią owoce tropikalne oraz aksamitność i miękkie taniny w winach czerwonych.