Wino Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2006 601469

Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2006 w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu. Dostępny rocznik 2006.

Wino Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2006 601469

Czerwone, Wytrawne 2006 0.75 L korek
Szczep
Spokojne Kategoria
AOC Hermitage Apelacja
859.00 zł

podstawowa

dostępność: Wysoka
25 sprzedanych butelek
9.17 średnia ocen: 3 głosów
93 ocena sommeliera
3 nagrody winiarskie

Opis Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle

Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2006 to wyjątkowe wino z niezwykłego miejsca. Powstaje w Dolinie Rodanu, w apelacji Hermitage, która charakteryzuje się najniższą liczbą zbiorów na całym świecie. Winogrona pochodzą z wielu malutkich działek, gdzie dojrzewają w różnych terroirs i właśnie to gwarantuje niezwykłą złożoność i rzadkość tego wina.

Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2006 przepełniony jest aromatem szczepu Syrah. Już na wstępie urzeka zapachem rozmarynu i estragonu. Po chwili dociera do nas subtelna nuta wędzonego boczku, ziół i tytoniu. To wszystko odnajdziemy także na podniebieniu. Wino jest aksamitne z przyjemnym akcentem pikantności. Pełna finezja z nutą lukrecji, kawy, dojrzałych porzeczek, malin oraz wiśni. Finisz jedwabisty, szlachetny i elegancki. Jest to wyjątkowe wino, które dojrzewało przez 15 miesięcy w dębowej beczce i ma ogromny potencjał do starzenia.

Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle to sztandarowe wino posiadłości i jedno z najbardziej poszukiwanych win z Doliny Rodanu, osiągające wysokie ceny na aukcjach. Jego nazwa pochodzi od XIII-wiecznego kościoła zbudowanego na szczycie Ermitażu, który stał się własnością firmy w 1919 roku.

Opinie o winie Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2006


Cudownie ekspansywny bukiet malin i wiśni, uzupełniony wędzonym boczkiem, kadzidłem i azjatyckimi przyprawami. Miękki i słodki, z czerwonymi i ciemnymi owocami barwiącymi podniebienie, uzupełniony o mokkę, trufle i czarną oliwkę. Smak czerwonych owoców wzmaga nasycone minerałami, soczyste wykończenie. Wino oferuje urzekającą przejrzystość i głębię, a także wyjątkową złożoność i trwałość. Vinous

Hermitage la Chapelle z 2006 roku oferuje klasyczny, dymny bukiet La Chapelle z mnóstwem owoców i pełnym bogactwem. Wino imponuje gęstością i słodką taniną. Ta degustacja była z pewnością najlepszą jaką miałem, gdyż to wino często pokazuje znacznie bardziej rustykalny charakter. Wine Advocate, Parker

Winnica Paul Jaboulet Aîné


Uważa się, że wino w tym regionie produkowali Rzymianie, a może nawet Grecy, jednak to nasadzenia Antoine'a Jabouleta w 1834 roku i skupienie się na jakości sprawiły, że ten region stał się jednym z głównych regionów produkujących wino na świecie. Po jego śmierci ziemia została przekazana synom Henri i Paulowi, którzy następnie nadali firmie nazwę – Paul Jaboulet Ainé (Ainé oznacza po francusku starszy). Firma była przekazywana z pokolenia na pokolenie, rozwijając się i rozrastając w innych apelacjach, wzdłuż Doliny Rodanu.

Zaczynając od małej działki w Hermitage, obecnie mają 120 hektarów i produkują doskonałe wina z dwudziestu sześciu innych apelacji, w tym Cornas, Crozes-Hermitage, Gigondas, Côtes Rotie, Condrieu i Chateauneuf-du-Pape. Produkują również jedne z najlepszych win z Côtes du Rhone, z Parellèle 45.

Nagrody: Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2006


  • Robert Parker – 90/100
  • Vinous – 93/100

18°C TEMP. PODANIA
Dojrzałe wiek
15-18 leżakowanie
Paul Jaboulet Aine Vins De La Vallee Du Rhone producent

Charakterystyka Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle

Rześko smak
Minerały i owoce aromat
Jedwab gładkość
Dobrze zbudowane budowa

Oceny użytkowników o: Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle

Każda opinia ułatwia wybór właściwego wina Tobie i innym Klientom
04.11.2018

Jak na takie wino za dużo ma w sobie kwasowości moja ocena 8.6

9.5ocena
09.06.2017

Rzeczywiście - świetne wino! Doskonała historia - owoce zbierane są z jednego wzgórza, gdzie stoi niewielki kościół a winorośle porasta tylko jedno zbocze. Już to wskazuje na wyjątkowość wina. Intensywne, niezwykle złożone, kompleksowe. Rocznik 2004 spokojnie może jeszcze długo poleżeć. Najlepsze wino podczas degustacji z producentem.