Wina Wytrawne

669 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Większość wina na świecie to wina wytrawne, ale mimo to definicja tej kategorii wciąż jest nieostra i trudna dla niewtajemniczonych. O tym, czy mamy do czynienia z winem wytrawnym, na pewno nie zdradzi nam cena. Znajdziemy je zarówno wśród wina tanich i drogich, białych i czerwonych. Co więcej nawet etykieta na butelce może nas „wywieźć w pole”. Zapraszamy do eksplorowania listy win wytrawnych z całego świata, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Najprostsza, potoczna definicja win wytrawnych mówi, że są to wina, w których wyraźnie odczuwamy kwasowość (odczuwana jako „cierpkość” na bocznych krawędziach języka); taniny (dają wrażenie suchości w ustach), czy nawet gorycz (odbierana z tyłu u nasady języka). Ileż jednak razy butelka z etykietą „wino wytrawne” okazywała się zawierać trunek w odbiorze miły i słodkawy i na odwrót, wino opisane jako półwytrawne, czy półsłodkie przynosiło odczucia intensywne – silnie kwasowe i mocno taniczne. Wszystko dlatego, że definicja z etykiety „wino wytrawne” mówi nam jedynie o zawartości w winie cukru. Tymczasem nie tylko poziom cukru ma wpływ na nasze wrażenia z degustacji, ale również zawartość alkoholu, poziom pektyn, garbników, tanin i/lub kwasowość właśnie. I tak wino o niskiej zawartości cukru (które producent opatrzy mianem wytrawne), może mieć słodki posmak, jeśli jednocześnie ma sporą zawartość alkoholu. Takie będą na przykład niektóre wina ze szczepu chardonnay. Jak wspominaliśmy, o tym, czy wino zyska miano wytrawne, półwytrawne, słodkie czy półsłodkie decyduje zawartość tzw. cukru resztkowego. Podczas procesu fermentacji zawarty w winogronach cukier przekształca się w alkohol etylowy dwutlenek węgla CO2 i szereg związków aromatycznych. Cukier, którego drożdże nie zdołają przefermentować z powodów naturalnych wynikających z ich ograniczonego potencjału lub dlatego, że proces fermentacji zostanie sztucznie przerwany, będzie decydował o klasyfikacji wina jako wytrawne bądź nie. Istnieją jednak wina, których etykieta nie zdradzi nam czy mamy do czynienia z winem wytrawnym. Należą one do apelacji, a nawet całych krajów, które dopuszczają wyższą zawartość cukru i nie informują o tym na etykiecie. Jeszcze inną kategorią stanowią wina niemieckie. Tu również odnosimy się do zasad apelacji. Gdy cukier resztkowy jest wyższy niż 4 g/l (granica wytrawności), jeśli nie przekracza 9 g/l, a kwasowość nie jest niższa niż 2 g od zawartości cukru, wino nadal może być kategoryzowane jako wino wytrawne. Badania pokazują, że wina wytrawne zwłaszcza te czerwone, mają najwięcej właściwości prozdrowotnych. Są z racji niskiej zawartości cukrów bardzo nisko kaloryczne. Wina czerwone stanowią także cenne źródło przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze – polifenole zapobiegają powstaniu wolnych rodników, czyli spowolniają nasze starzenie się. A jak podawać wino? Wina białe, zwłaszcza te kwaśniejsze i „wytrawniejsze” podaje się tradycyjnie jako aperitif (przed posiłkiem), a białe i różowe - do ryb, sardynek, białych mięs, wędlin oraz delikatnych serów. Należy pamiętać, że białe wina serwujemy zawsze delikatnie schłodzone. Jako aperitif możemy podać również wytrawne wino czerwone. Najlepiej wybierzmy lekkie, młodsze wina, te o owocowym zapachu i smaku (np. beaujolais, ale i wiele win ze środkowej i północnej Europy). Dobre wino wytrawne możemy zaserwować też do lżejszych niekrwistych czerwonych mięs, wędlin i delikatnych serów, ale także do ryb - tak, tak! - choć głównie tych cięższych - smażonych lub w intensywnym sosie. Dojrzałe czerwone wino wytrawne, intensywne i cięższe podaje się do czerwonych mięs i dziczyzny, a oprócz nich do ostrzejszych, fermentowanych serów. Naprawdę dojrzałymi, zwykle niestety również bardzo drogimi winami warto jednak delektować się również bez posiłku. Choć bez wątpienia właściwe połączenie wina i kuchennych rarytasów przyniesie podniebieniu największa rozkosz.