Wina Nowa Zelandia

11 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Mimo iż historia wina nowozelandzkiego rozpoczęła się w połowie XIX wieku, to dopiero w latach 70 ubiegłego stulecia wkroczyły one na międzynarodową arenę. Nowa Zelandia, ze względu na swoje rozmiary, jest dziś dopiero osiemnastym producentem wina na świecie, jednak znajduje się w światowej czołówce jeśli chodzi o eksport i jakość produkowanych trunków. Zapraszamy do eksplorowania listy win z Nowej Zelandii, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Charakterystyka wina Ze względów klimatycznych i geologicznych Nowa Zelandia ma wszelkie predyspozycje, by łączyć w winach powab i elegancję. Decydują o tym takie czynniki jak duża ilość słońca za dnia i orzeźwiające, dość chłodne noce, ruchy mas powietrza, duża liczba wzgórz i dolin oraz wspaniałe podłoża. Charakterystyczne wino z Nowej Zelandii ma bardzo intensywny aromat owocowy i rześką kwasowość. Doskonały kompan na upalne popołudnia i wieczory. A czym pachnie i smakuje tutejszy Sauvignon Blanc? Owocami tropikalnymi, agrestem marakują, świeżo ściętą trawą, grejpfrutem, cytrusami i białą porzeczką. Zakrętki na butelkach win to rzecz powszechna, niezależnie od klasy. Dystans, jaki nowozelandzkie wina muszą pokonać, by trafić na stoły innych kontynentów i niebezpieczeństwa czyhające w czasie transportu wymuszają nowoczesne technologie zamknięcia, pozwalające winu na swobodny rozwój i dające mu szansę na dotarcie do celu w doskonałym stanie technicznym. Odmiany winorośli Początki swojej pracy winiarze skupili wokół klasyków: Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, a później też Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Dziś zarówno winiarska mapa kraju, jak i statystyki upraw nie pozostawiają żadnych wątpliwości: Sauvignon Blanc stał się hegemonem winnic, Pinot Noir wyrósł na ikonę w czerwonym kolorze, Chardonnay zaś, a zwłaszcza ciemne odmiany z Bordeaux, ulokował się w niewielkich enklawach. Na mapę Nowej Zelandii, z impetem wkroczyły też nowe odmiany: Gewürztraminer, Riesling i Pinot Gris. Swój wielki czas przeżywa Syrah, całkowicie odmienny od dzieł sąsiadów zza morskiej miedzy, bliższy raczej rodańskim klasykom. Regiony winiarskie Na winiarskiej mapie Nowej Zelandii najważniejszymi nazwami są: Marlborough – epicentrum nowozelandzkiego Sauvignon Blanc, o bardzo charakterystycznym profilu. Powstają tu też znakomite wina z Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer i Chardonnay. Martinborough – region znany przede wszystkim z najlepszych w kraju Pinot Noir, wręcz do złudzenia przypominających swoją budową francuskich klasyków. Znany także ze świetnych Sauvignon Blanc i Chardonnay, a także z całej gamy innych odmian międzynarodowych, łącznie z Malbec i Riesling. Hawkes Bay – najstarszy i największy region winiarski Nowej Zelandii. Niegdyś znany przede wszystkim z win Cabernet Sauvignon i Merlot. Dziś jest siedliskiem doskonałych Syrah, Chardonny, Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Viogner.