Wina Spumante

4 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Spumante to włoskie określenie, którego często używa się w odniesieniu do prosecco. Nie jest jednak zarezerwowane tylko dla tego wina. To słowo oznacza po prostu „wino musujące”. Określa się tak nie tylko prosecco ale i inne włoskie bąbelki. Mogą mieć one różną intensywność musowania, stąd właśnie istnieje rozróżnienie na wersję spumante i frizzante. W pierwszej ciśnienie w butelce wina musi sięgać minimum 3 atmosfer, w drugiej - może być niższe. Wina frizzante zwykle przedstawia się jako delikatniejszą wersję spumante. Mają łagodniejsze bąbelki, a niektórzy nazywają je perlistymi. Jak powstają wina spumante? Bąbelki w winie mogą powstać metodą klasyczną, czyli szampańską lub metodą Charmata. W obu przypadkach mamy do czynienia z podwójną fermentacją. Jednak w przypadku metody szampańskiej - zachodzi ona w butelkach, w przypadku Charmata - w dużych zbiornikach, a dopiero gdy wino jest gotowe, pod ciśnieniem jest przelewane do butelek. Bąbelki powstają w wyniku tej wtórnej fermentacji. Zachodzi ona pod wpływem drożdży i cukru, które dodaje się do wina bazowego. Wówczas oprócz alkoholu, w winie pojawia się dwutlenek węgla. W przypadku metody klasycznej (szampańskiej) wino powinno dojrzewać na osadzie drożdżowym jeszcze przez 9 miesięcy (jeśli jest to hiszpańska cava) lub 15 miesięcy (w przypadku szampana). Produkcja wina musującego metodą Charmata jest znacznie szybsza, dzięki czemu również dużo tańsza. Dzięki niej wina są bardziej owocowe i świeże niż w przypadku szampańskiego sposobu produkcji bąbelków. Jakie to są wina spumante? Większość osób określenie spumante kojarzy z prosecco. I rzeczywiście to wino dość rzadko występuje w wersji frizzante. Prosecco to włoskie wino pochodzące z regionu Veneto. które początkowo znane było jedynie w wersji spokojnej! Bąbelki, które dziś znamy i tak bardzo lubimy, pojawiły się dopiero w XIX wieku. Obecnie to najczęściej wybierane wino na lato - do orzeźwienia, ale też na różnego rodzaju uroczystości - do toastów. Jego dużą przewagą w porównaniu do szampana jest niższa cena i przyjemny owocowy charakter. Ale spumante to także inne rodzaje bąbelków, na przykład Franciacorta. To także wino musujące z Włoch, często porównywane do szampana, powstające w Lombardii w okolicach miasta Brescia. Podobnie jak szampan powstaje z trzech odmian: chardonnay, pinot noir i pinot blanc. Franciacorta jest produkowana metodą szampańską, choć jej producenci wolą używać określenia „metodo franciacorta”. Wino musi leżakować na osadzie co najmniej 18 miesięcy, czyli dłużej o 3 miesiące od szampana. Kiedy pić wina spumante? Wina musujące są dobre na każdą okazję. Coraz częściej sięgamy po bąbelki nie tylko by coś uczcić. Latem dla orzeźwienia, podczas gdy zimą celebrujemy święta i nowy rok. Butelki te często przeznaczamy na prezenty – dlatego są takie uniwersalne. Ceny win spumante są na tyle zróżnicowane, że bez problemu znajdzie się wino zarówno na spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi, jak i elegancki prezent lub na wyjątkowy toast. Na Winezja.pl można je kupić już od 30 zł.