Wina Słowacja

1 wino odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Na Słowacji jest obecnie ponad 20 000 hektarów winnic, 400 zarejestrowanych winiarzy i 6 regionów. Powstają tam zarówno wina spokojne, jak i musujące, a na etykietach mogą mieć zapis o chronionym oznaczeniu geograficznym. Co ciekawe do win słowackich można zaliczyć także Tokaj. Historia win słowackich Na terenach dzisiejszej Słowacji wino prawdopodobnie uprawiano jeszcze wcześniej od Rzymian - już w VI wieku p.n.e. Dawniej uprawy winorośli sięgały 40 000 hektarów, a najstarsze winne piwnice pochodzą z XIII wieku. W średniowieczu, dzisiejsza Bratysława była ważnym ośrodkiem winiarskim. W jej okolicach powstawały słodkie wina o zapachu fig, porównywalne do dzisiejszego Tokaju. Okolice Bratysławy zasłynęły również z produkcji win musujących. Produkowano je tutaj tą samą metodą, co szampana. Ich obecność kraj zawdzięcza żołnierzowi napoleońskiemu Hubertowi, który będąc w Bratysławie zakochał się w kobiecie i w słowackich winach. To on jako pierwszy założył zakład produkujący wina musujące. Winiarski krajobraz Słowacji Choć Słowacja jest krajem 6 razy mniejszym od Polski, spożycie wina jest tam 4-krotnie wyższe. Więcej jest tam także winnic, mimo, że kraj jest terenem górzystym. Z tego powodu winnice zlokalizowane są jedynie w południowej części kraju, na 500-kilometrowym odcinku, wzdłuż granicy z Austrią i Węgrami. Jest tu sześć regionów winiarskich: małokarpacki, południowosłowacki, nitrzański, środkowosłowacki, wschodniosłowacki i Tokaj. Najważniejszymi ośrodkami są Pezinok w Małych Karpatach, Sered’ słynący z win musujących, a także Tokaj na samym wschodzie kraju. Słowacki Tokaj Na terenach Słowacji, już dawno znane były metody podsuszania winogron i produkcja słodkich win, podobnych w stylu do Tokaju – choć takie wino kojarzone jest z Węgrami. Musi ono jednak spełniać wszystkie węgierskie normy jakościowe, by posługiwać się nazwą Tokaj. Stąd takie wino słowackie powstaje z tych samych odmian co po drugiej stronie granicy: furmint, lipovina i muskat lunel. Tokaj może być wytrawny (tokajské samorodné suché) lub słodki (tokajské samorodné sladké). Ze względu na czas zbioru winogron słowacki Tokaj można podzielić na: wczesny zbiór (kabinetné), późny zbiór, czyli winogrona w pełni dojrzałe zrywane pod koniec zbiorów (neskorý zber), bobulowy zbiór, czyli owoce wybierane z przejrzałych winogron (bobuľový zber), rodzynkowa selekcja czyli owoce przejrzałe i częściowo wysuszone (hrozienkový výber), lodowy zbiór, czyli owoce przejrzałe zrywane dopiero po spadku temperatury poniżej -7°C (ladový zber). Oprócz tego Tokaj dzieli się na puttony. Im wino ma ich więcej, tym jest słodsze. Tokaj Aszú na Węgrzech ma swój odpowiednik na Słowacji - Tokajské Véber. Wino ma intensywną barwę i wyjątkowo słodki smak, oceniany przez niektórych jako najlepszy na świecie. Jakie wina produkuje się na Słowacji? Wina słowackie to przede wszystkim białe odmiany. Stanowią one 80% win na Słowacji. Wśród win jednoszczepowych popularny jest riesling (rizling vlašskè), riesling reński (rizling rènsky), silvaner (silvánske zelené) a także veltliner (veltlínske zelené). Oprócz tego produkuje się tam wina z kilku odmian, w tym z winogron zagranicznego pochodzenia. Wina słowackie najwyższej jakości mają specjalne oznaczenia: víno s chráneným zemepisným označením - powstają z winogron krajowych. Na etykiecie takiego wina można znaleźć informacje o roczniku i regionie. Gdzie kupić wina słowackie? Z pewnością warto spróbować win słowackich. Sklepy które mają je w swojej ofercie, oprócz samej propozycji butelek, na pewno doradzą które i na jaką okazję wybrać. Nie trzeba w tym celu wyruszać za granicę. W Polsce takie wina dostępne są w dobrych sklepach specjalistycznych.