Wina Graciano

2 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Graciano to doskonała, wyrazista winorośl wywodząca się z północnej Hiszpanii, z regionu Rioja, chociaż uprawiana jest także w regionie Navarra. Kojarzona jest głównie z Hiszpanią, chociaż niewielkie areały nasadzeń szczepu Graciano można spotkać także w Kalifornii oraz Australii. Wino graciano, chociaż rzadko spotykane są wina jednoodmianowe, mają głęboką, intensywną barwę, są delikatnie taniczne, urzekają mocnym, intensywnym zapachem z wyczuwalnymi nutami czekoladowymi, fiołków oraz morwy. Region Rioja produkuje głównie czerwone wina beczkowane, dlatego wina Graciano najczęściej ujmują doskonałym wykończeniem akcentami beczki – wanilią oraz słodkimi przyprawami. Zapraszamy do zapoznania się z jednym, wyjątkowym, czerwonym winem ze szczepu Graciano, gdzie szczegółowy opis, wysokiej jakości zdjęcie pięknej butelki oraz wysokie opinie naszych Klientów i Eksperta Tomasza Koleckiego pomogą w decyzji wybrania tej butelki. Pochodzenie nazwy „graciano” mówi o dwóch możliwościach. Niektórzy twierdzą, że nazwa pochodzi od słowa „gracia”, oznaczającego „radość” bądź „łaskę”. Inni twierdzą, że ze względu na dość wymagającą uprawę i niską wydajność winorośli, hodowcy rezygnowali z możliwości uprawy szczepu graciano mówiąc „No, gracias!”. Najwięcej winorośli szczepu Graciano odnaleźć można w regionie Rioja, gdzie wina Graciano używane są do tworzenia kupaży Rioja, najczęściej obok Tempranillo oraz Grenache, nadając czerwonym winom wyrazistego koloru oraz intensywnego aromatu. Szczep porównywany jest do Petit Verdot w mieszankach Bordeaux – z reguły stanowi niewielki udział w blendzie, jednak jest on niezbędny do stworzenia wielkiego, jakościowego wina. Nawet niewielka ilość tego szczepu jest wyczuwalna w mieszankach. Wina Graciano są niezwykle rzadkie – powierzchnia nasadzeń w Hiszpanii jest stosunkowo niewielka, ponieważ jest to wymagający szczep, bardzo podatny na choroby i mało wydajny. Wymaga zdecydowanie większych nakładów pracy i uwagi winiarzy. Winogrona dojrzewają w suchym i ciepłym klimacie, jednak wysoka temperatura wymaga częstego podlewania i zraszania krzewów. Skórki owoców bardzo szybko stają się twarde i bardzo podatne na uszkodzenia i pęknięcie, stąd niezwykle ważny jest odpowiedni czas zbiorów. Odmiana jest mało popularna wśród plantatorów winorośli, którzy uznając za nieopłacalną uprawę Graciano, wymienili krzewy na Tempranillo czy Cabernet Sauvignon. Na szczęście pozostał ten niewielki procent winiarzy, którzy z precyzją i dokładnością dbają i produkują doskonałe wina Graciano. Warto także wiedzieć, że wina Graciano, dojrzewające w beczkach, mają niesamowity potencjał do starzenia i mogą przetrwać w butelce nawet 20 lat. Wina powstałe ze szczepu Graciano mają intensywny, głęboki, czerwony kolor z purpurowymi akcentami. W nosie wyczuwalne są fiołki, ciemne owoce, minerały i przyprawy, niekiedy także mięta. Na podniebieniu odznaczają się dość wysoką kwasowością, mocną porcją owocowości z odrobiną lukrecji i pikantnymi akcentami. Będąc młodymi winami – bywają dość ostre, jednak leżakowanie w beczce oraz czas przyczyniają się do powstania miękkiego harmonijnego wina, które stanowi zarówno doskonałe uzupełnienie dla szczepu tempranillo, jak i w unikalną, jednnoodmianową pozycję dla poszukujących nowych smaków. W kupaży wino gwarantuje niezwykle wyrazistą barwę oraz charakterystyczne, mocne taniny. Odpowiednie połączenie szczepów w winach Rioja gwarantują sukces oraz wysokie noty w rankingach winiarskich.