Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do ryby

Produkty 49-60 z 285

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 4.5 (60)
49,99 zł
Białe Wytrawne Francja
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
Bestseller
opinia 4.45 (42)
54,99 zł
Białe Wytrawne Niemcy
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Niemcy
opinia 4.35 (62)
86,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
78,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
opinia 4.15 (65)
39,99 zł
Białe Wytrawne Francja
35,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
opinia 4.55 (46) sommelier 88 pkt
85,99 zł
Białe Wytrawne Rpa
77,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Rpa
opinia 4.8 (41) sommelier 86 pkt
199,00 zł
Białe Wytrawne Francja
179,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
opinia 4.75 (49)
137,00 zł
Białe Wytrawne Francja
123,30 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
opinia 3.85 (37)
68,99 zł
Czerwone Wytrawne Hiszpania
62,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Hiszpania
Bestseller
opinia 4.35 (56)
42,99 zł
Czerwone Półwytrawne Hiszpania
38,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Hiszpania
opinia 3.25 (52)
39,99 zł
Białe Wytrawne Chile
35,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Chile

Niedostępny

Wycofane
opinia 3.6 (45) sommelier 81 pkt
29,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
26,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy

Niedostępny

Nowość
opinia 4.75 (16)
46,99 zł
Białe Wytrawne Chile
42,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Chile

Łączenie wina z rybami

Istnieją różne spekulacje na temat łączenia wina z rybami i owocami morza. Zazwyczaj wino do ryby i owoców morza jest białe, ale wybór możemy rozbić na podstawie podziału grup ryb, gdzie znajdzie swoje miejsce również czerwone wino:
  1. Chude ryby o lekkiej strukturze – okoń morski tilapia, flądra
  2. Ryby o średniej strukturze – pstrąg, morszczuk, halibut, dorsz
  3. Mięsiste ryby – tuńczyk, włócznik, łosoś, makrela, żabnica
  4. Intensywnie aromatyzowane ryby – są to zazwyczaj tłuste ryby o intensywnym zapachu podczas przyrządzania – sardynki, halibut, śledzie, makrela
  5. Ryby o średniej strukturze – pstrąg, morszczuk, halibut, dorsz
Do chudej ryby polecamy serwować wino wytrawne. Szczególnie należy zwrócić uwagę na to, że wina do ryby w grupie pierwszej powinny wyróżniać się dużą mineralnością. Wśród przykładów wymienić można Albarino, Verdejo, Chardonnay ale bez użycia beczki oraz delikatne włoskie Pinot Grigio.

Wino do ryby o średniej strukturze powinno być bogatsze. Taka butelka poradzi sobie również w towarzystwie sosu. Wino do ryby o pełniejszej budowie, które idealnie uzupełni jej walory to chociażby Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, francuskie Chardonnay czy wytrawne wino Chenin Blanc Z RPA.

Wino czerwone sprawdzi się w towarzystwie mięsistej ryby. Jest to ryba która w swojej strukturze przypomina steka, dlatego też proponujemy połączyć z różowym, a nawet czerwonym winem, które nie zawiera dużej ilości tanin, ale będzie lekkie, dobrze współgrające ze strukturą mięsa z ryb. Z białych i różowych win polecamy już beczkowane Chardonney, Viognier, białe burgundy, hiszpańskie różowe wina czy Grenache Blanc. Czerwone wino do ryby w tej grupie to chociażby Pinot Noir czy Cannonau di Sargegna.

Do ryb o intensywnym zapachu czy smaku, np. anchois których głównie używamy w sosach do sałat czy na pizzy, można zaserwować białe wino do ryby w wersji musującej lub wino czerwone. Sprawdzi się hiszpańska Cava i francuski Champagne, ale także wino czerwone typu Pinot Noir lub francuskie Gamay. Z powodzeniem dopasujemy również wino wytrawne Lambrusco.

Wino do ryby - sosy

Wino do ryby to nie tylko podział ze względu na jej strukturę, ale również dodatki w postaci sosów:
  • Wino do ryby z sosem na bazie cytryn, limonki i octu: klasyczny Beurre Blanc. Możemy połączyć z winami o bardziej ziołowych i pikantnych smakach takich jak Sauvignon Blanc, Vino Verde, Verdejo, Muscadet.
  • Wino do ryby z pikantnym sosem – rybę która jest dobrze doprawiona pieprzem, chili, kolendrą możemy połączyć z winami takimi jak Grűner Veltiner, Gewűrztraminer, Riesling, a dobrym partnerem także okaże się czerwone wino takie jak Grenache.
  • Wino do ryby z sosami z kuchni azjatyckiej czy Indyjskiej – te sosy są bardzo aromatyczne i czasem słodkie, a ze względu na ich przyprawy połącz z winami słodkich, półsłodkich: Moscato, Gewűrztraminer, Prosecco czy Riesling.
  • Wina do ryby z sosem na bazie świeżych ziół (mięty, bazylii, natki pietruszki, kapary, tymianek) – starajmy się wybierać wina które będą bogate w aromaty kwiatów i ziół – Sauvignon Blanc, Chablis, Grenache Blanc, Trebbiano czy kwiatowy argentyński Torrontes.
  • Wina do ryby wędzonej lub Seviche - Ryby wędzone zazwyczaj są lekko suche i potrzebują wina które gaszą pragnienie. Połączmy takie ryby z Szampanem ze starszego rocznika, różowe wina musujące, wytrawny Riesling, Albarino.
  • Wino do ryby surowej (Sushi) śmiało łączcie z winami musującymi i białymi wytrawnymi – Vino Verde, Albarino, Muscadet czy z winem śliwkowym „ Choya”