Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Vega Sicilia Pintia Toro DO Magnum 2015 VS.16

899,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
kocham wino info

Punkty są przyznawane tylko na podstawie cen przed uwzględnieniem promocji, z wyłączeniem rabatów związanych z kartą kocham wino.

Obsługa Rezerwacji (w tym dostawa): 1-3 dni robocze

Nagrody winiarskie 7
Nagrody winiarskie

Opis Vega Sicilia Pintia Toro DO Magnum 2015

Vega Sicilia Pintia DO Toro 2015 jest położona nad brzegiem rzeki Duero, w apelacji Toro, Castilla y Leon. Jest winem czerwonym wytrawnym, które powstało ze szczepu Tinta de Toro. Skrajne warunki pogodowe, typowe dla tego obszaru, czyli wyjątkowo chłodne zimy i upalne lato wpływają na jakość gleby, znanej z dużej ilości kamieni. Ze względu na takie warunki uprawy kluczowy jest wybór idealnego momentu na zbiory, tak aby zachować maksymalną świeżość i intensywność aromatów oraz kwasowość wina.

Rok 2015 był rocznikiem bardzo ciepłym, odnotowano cieplejsze niż zazwyczaj o tej porze roku temperatury w lecie. Pierwsze przymrozki miały miejsce w połowie listopada. Zima była chłodna, temperatury dochodziły do – 4 stopni na początku stycznia. Wiosna przyniosła deszczową i wilgotną pogodę, odnotowano wówczas aż połowę całkowitych rocznych opadów. Pączkowanie nastąpiło pod koniec marca, a kwitnienie w pierwszym tygodniu czerwca. Lato było upalne ale dzięki zgromadzonej wilgotności z okresu wiosny, gleba oddała pełny potencjał, co przełożyło się na bogactwo aromatów dojrzewających gron. Wrzesień był miesiącem suchym, co umożliwiło spokojne, harmonijne i aromatyczne dojrzewanie gronom i komfortowe winobranie, winogrona zebrano między 10 a 21 września. Średni wiek winorośli to 32 lata, powierzchnia wynosiła 96 ha. Pintia 2015 była starzona w 80% w beczkach z dębu francuskiego i w 20% w baczkach z dębu amerykańskiego. Ilość nowych dębowych beczek została zmniejszona o 20%, aby zapewnić świeżość winu. Produkcja liczyła 203,857 butelek bordoskich, 6,496 butelek Magnum, 474 Podwójnych butelek Magnum, 45 Imperial i 5 Salmanazar.

Wino powstało w 100% z odmiany Tinta de Toro, zawartość alkoholu wynosi 15%. Wina z tego rocznika uchodzą za bardziej wyrafinowane niż z poprzednich. Charakterystyczne dla niego są niepowtarzalne owocowo-korzenne aromaty, struktura jest bogata, złożona i intensywna, pojawiają się nuty jeżyn, czarnej porzeczki, czekolady i cedru, pieprzu, wanilii, wiśni, egzotycznych przypraw. Smak jest niezwykle skoncentrowany, wino na podniebieniu pozostawia długi finisz z lekko słodkim posmakiem oraz dymnymi i mineralnymi akcentami na końcu. Wino jest gotowe do picia już teraz, a trzymane w odpowiednich warunkach tj. temperatura między 12-14 C oraz 60% wilgotności, ma potencjał dojrzewania wynoszący 15 lat.

Opinie o winie Vega Sicilia Pintia Toro DO Magnum 2015

„Bardzo złożona i intensywna Pintia z dużą ilością jeżyn, czekolady i cedru. Pełne ciało. Wino jest bardziej wyrafinowane niż w poprzednich rocznikach. Jedna z bardziej wyważonych butelek z tej winnicy. Pyszne.” - James Suckling

„Intensywne zapachy wiśni, czarnej porzeczki, egzotycznych przypraw i pieprzu mieszają się z subtelnymi nutami lukrecji, tytoniu i wanilii. Głębokie, słodkie i wnikające w podniebienie. Usta oferują intensywny, przyprawowo-dymny smak z jagodą i colą. Kwiatowa nuta nabiera mocy na uderzająco długim finiszu, który pozostawia po sobie dymne i mineralne akcenty.” - Vinous

Winnica Vega Sicilia

Vega Sicilia jest powszechnie uważana za jednego z najlepszych producentów wina w Hiszpanii. Posiadłość w Ribera del Duero słynie z gęstych, złożonych win czerwonych wytwarzanych głównie z szczepu winogron Tinto Fino (Tempranillo). Jej najlepsze wino, Unico, jest jednym z najdroższych i najbardziej poszukiwanych win w Hiszpanii.

Posiadłość Vega Sicilia obejmuje około 1000 hektarów (2470 akrów), z czego około 210 ha (520 akrów) zajmują winorośle. Funkcjonuje od 1864 roku, na długo przed rozwojem apelacji, w której się znajduje, a obecne styl win utrzymywany jest od lat 1910-tych. Jakość win stała się jeszcze spójniejsza, odkąd obecni właściciele, rodzina Alvarez, przejęła ją w 1982 roku.

Winnice obsadzone są w około 80 procentach Tempranillo, a pozostałą część zajmują Cabernet Sauvignon, Merlot i Malbec. Plony są utrzymywane na niskim poziomie dzięki zielonym zbiorom i żmudnej selekcji winogron. Procesy winifikacji są również skrupulatne, wykorzystując różne rodzaje beczek, mieszając stary i nowy dąb tworząc wina, które są zdolne do długiego starzenia w piwniczce.

Nagrody: Vega Sicilia Pintia Toro DO Magnum 2015

  • Robert Parker – 94/100
  • James Suckling – 95/100
  • Vinous – 95/100
  • Decanter – 93/100
18℃
temp. podania
15%
Zawartość alkoholu
Leżakowanie 12 m.
Leżakowanie
Vega Sicilia
Producent

Charakterystyka Vega Sicilia Pintia Toro DO Magnum 2015

Aromatyczność

wysoka

Aromatyczność

Taniny

bardzo dużo

Taniny

Kwasowość

średnia

Kwasowość

Budowa

ciężkie

Budowa

Pasuje do

Czerwone mięsa

Czerwone mięsa

Dziczyzna

Dziczyzna

Sery

Sery

Wędliny

Wędliny

Z grilla

Z grilla

Opinie klientów

Dodaj własną opinię
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać opinię. Proszę Zaloguj się lub utwórz konto