Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Pinotage

3 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 3.9 (48) sommelier 86 pkt
73,99 zł
Czerwone Wytrawne Rpa
66,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Rpa
Wycofane
opinia 4 (25)
54,99 zł
Różowe Wytrawne Rpa
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Różowe Wytrawne Rpa

Niedostępny

Nowość
opinia 4 (6)
44,99 zł
Czerwone Wytrawne Rpa
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Rpa

Charakterystyka szczepu

Pinotage, mimo że jest krzyżówką z winogron Burgundii i Rhône, to wina różnią się od pochodzących z tych właśnie regionów. Dzięki pełnemu słońcu i doskonałemu, afrykańskiemu terroir owoce stają się dojrzałe i bardzo skoncentrowane, a wina mają charakterystyczną lekką chropowatość, odważne taniny ze słodką, dymną nutą na wykończeniu. Dzięki grubej skórce trunek ma ciemną lub nawet bardzo ciemną barwę. Szczep Pinotage daje wina o dobrym ciele, zharmonizowane, bogate w taniny z przyjemną, średnią kwasowością. W smaku tych win dość mocno zaznaczony jest alkohol.

Uprawa szczepu

Wina ze szczepu Pinotage dość łatwo poddają się zabiegom mającym wzbogacić profil aromatyczny. Mogą one leżakować latami, choć gotowe do wypicia są stosunkowo szybko. Wersje beczkowane mają także sporo nut kakaowych, tytoniowych i dymnych, jak zapach ogniska czy wędzonego mięsa. Owoce są naturalnie bogate w garbniki, które można oswoić przy ograniczonym czasie maceracji. Szczep Pinotage łatwo łączy się z innymi odmianami, np. Merlot czy Cabernet Sauvignon, dlatego często spotykamy go w kupażu win. Najczęściej z tego szczepu powstają wina popularne i jakościowe, wytrawne lub wina wybitne dojrzewające w beczkach.

Historia szczepu

To właśnie południowej Afryce Pinotage zawdzięcza swój początek. Jest to jeden z niewielu rodzajów szczepów z bardzo dokładnie opisanym pochodzeniem. Pinotage został stworzony przez południowo afrykańskich naukowców na początku XX-go wieku. Pomysłodawcą i odkrywcą był Abraham Perold. Jego celem miało być stworzenie szczepu z którego wina smakowałyby jak Pinot Noir, przy jednoczesnej wytrzymałości w specyficznym klimacie panującym w RPA. Pierwsze butelki wina ze szczepu Pinotage powstały w roku 1959. Przez pewien czas odmiana ta była niezauważana, ale dzisiaj jest niezwykle doceniana i bardzo modna. Aktualnie uprawiany jest nie tylko w RPA. Nieduże uprawy można spotkać między innymi w Brazylii, Kanadzie, Nowej Zelandii, Izraelu, USA oraz Niemczech.

Łączenie z potrawami

Łącząc Pinotage z jedzenie trzeba sięgnąć po potrawy o mocnej strukturze i wyraźnych smakach. Idealne pod tym względem będą mięsa pieczone i wędzone wędliny. Ze względu na charakterystyczne dymne akcenty, sprawdzi się każdy rodzaj mięsa: dziczyzna, jagnięcina, drób, wołowina, wieprzowina. Dobrym pomysłem będą również dania z curry, kuchnia meksykańska, indyjska, kubańska, potrawy takie jak grzybowe risotto czy sery typu Camembert, Brie. Szczep Pinotage to świetny wybór dla wielbicieli odważnych, przyjaznych dla grilla win. Degustując je, możemy poczuć prawdziwy afrykański klimat.