Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Słodkie

Produkty 1-12 z 121

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 4.55 (150) sommelier 72 pkt
29,99 zł
Białe Słodkie Japonia
26,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Japonia
Bestseller
opinia 4.55 (134) sommelier 78 pkt
49,99 zł
Białe Słodkie Włochy
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Włochy
opinia 4.85 (661)
38,99 zł
Czerwone Słodkie Polska
35,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Polska
opinia 4.35 (148)
43,99 zł
Czerwone Słodkie Włochy
39,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Włochy
opinia 5 (12)
4,99 zł
Białe Słodkie Polska
4,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Polska
opinia 4.5 (60)
37,99 zł
Białe Słodkie Hiszpania
34,19 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Hiszpania

Niedostępny

opinia 3.8 (51)
43,99 zł
Białe Słodkie Włochy
39,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Włochy
opinia 4.75 (33)
11,99 zł
Białe Słodkie Polska
10,79 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Polska
opinia 4.55 (74)
99,99 zł
Czerwone Słodkie Portugalia
89,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Portugalia
opinia 4 (5)
6,99 zł
Białe Słodkie Polska
6,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Polska
opinia 2.6 (24)
52,99 zł
Czerwone Słodkie Włochy
47,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Włochy

Niedostępny

opinia 5 (9)
12,99 zł
Białe Słodkie Polska
11,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Polska

Tymczasem, aby powstały doskonałe, naturalne wina słodkie, którego cukier pochodzi wyłącznie z winogron, winiarz musi się nie lada nagłowić, z założenia daleko bardziej niż przy produkcji win wytrawnych.

Szlachetne wino słodkie – rodzaje

Słodkie wino może być trudniejsze w produkcji od wina wytrawnego. Wina naturalnie słodkie zawierają duże ilości nieprzetworzonego przez alkohol cukru resztkowego pochodzącego z winogron. Smak wina jest kluczowy, a ten determinuje rodzaj wina, czy też raczej - sposób jego wytwarzania. Do wyboru mamy wina late harvest (czyli tzw. późny zbiór), botrytyzowane, lodowe, wzmacniane alkoholem i z podsuszonych winogron.

Niektóre wina słodkie powstają z winogron przejrzałych, inne z winogron zaatakowanych przez szlachetną pleśń gatunku Botrytis cinerea (wina botrytyzowane). Znany jest chociażby tokaj z Węgier i francuski sauternes. Wina lodowe powstają z winogron, które pozostawiono na krzewach do pierwszych mrozów, w listopadzie i grudniu, to najczęściej trunki z Niemiec i Kanady, ale nie tylko. Wino wzmacniane (likierowe) powstają przez dodanie wysokoprocentowego alkoholu, co dodatkowo przedłuża trwałość – najbardziej znane to porto, sherry, madera. Z kolei metoda suszenia gron i odparowania z nich wody pozwala na uzyskanie wyjątkowego alkoholu o doskonałej jakości, wysoka zawartość cukru i charakterystycznym smaku. Wina słodkie w tym stylu to na przykład vin santo z Toskanii. Ciekawym wyobrem na ciepłe dni są np. słodkie białe wina musujące pokroju Moscato d'Asti, o niskiej zawartości alkoholu, co gwarantuje wczesne przerwanie fermentacji. Dzięki temu te wina zawierają jedynie 5% alkoholu i dużą ilość cukru resztkowego. Innym przykładem win, które korzystają z takiej metody to np. niemieckie Rieslingi, które często mają poniżej 10% alkoholu, prezentując wersje półwytrawne i półsłodkie. 

Kraj pochodzenia i region zawsze ma duże znaczenie, wina słodkie botrytyzowane potrzebują odpowiedniej wilgoci, a do win lodowych - odpowiednich przymrozków. Dlatego właśnie nie na całym świecie może powstać wino odpowiedniej klasy przy użyciu podobnych technik uprawy i winifikacji. 

Z czym pić wina słodkie?

Wina słodkie stanowią idealną parę dla deserów (lodów, ciast i ciastek, budyni) i innych dań – sałatek ze słodkimi dodatkami, lekkich mięs czy słodkich sosów. Wino słodkie wspaniale współgra z owocami (również suszonymi), cytrusami i przyprawami korzennymi. Kiedy chcesz podać wino do słodkiego deseru, wybierz trunek o podobnym poziomie słodkości do serwowanego dania, żeby nie wydawało się kwaśne. W przypadku czekolady masz do wyboru słodkie, intensywne wina. Jeżeli serwujesz owoce, wybierz lekkie, półsłodkie wino. Smak cytrynowych deserów doskonale podkreśli białe wino słodkie o cytrusowych nutach. Z kolei do deserów zawierających przyprawy korzenne czy ciemną czekoladę sprawdzą się cięższe wina słodkie czy wina wzmacniane.

Wino słodkie jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do deseru, ale też deserem samym w sobie - warto podać gościom lampkę słodkiego wina na koniec posiłku. Co więcej, wino słodkie czerwone potrafi uzupełnić doskonale deskę dojrzałych, pleśniowych serów np. z dodatkami orzechowymi. Klasycznym połączeniem jest również słodki Sauternes z foie gras. 

Rodzaje odmian winogron - wina słodkie

Od dobranego szczepu winogron zależy smak wina - jego styl i aromaty. Czy zatem istnieją grona, które doskonale nadają się do słodszych win? Naturalnie tak - wiemy już jak powstają wina słodkie, więc właściwym wnioskiem jest również, iż łatwiej jest zrobić taki trunek ze szczepu, który zapewni dużą ilość cukru resztkowego. Chociaż wykorzystując odpowiednie techniki możemy poradzić sobie także z innymi odmianami - wybranie takiej z tendencją do dużej koncentracji cukrów z pewnością pomaga. 

Wina słodkie - pochodzenie

Wychodząc z założenia, że grono potrzebuje mieć sporą koncentrację cukru, możnaby dojść do wniosku że uprzywilejowane są miejsca gorące, o dużym nasłonecznieniu. I jest w tym sporo racji, grona w takich warunkach oczywiście dojrzewają w promieniach słonecznych, ale spoglądając na najsłynniejsze wina słodkie i ich pochodzenie można również dać się zaskoczyć. Słodkie Rieslingi z Niemiec, Sauternes z całkiem chłodnego Bordeaux, słynne wina lodowe - chociażby z Kanady - to tylko kilka przykładów, które udowadaniają, że zimniejsze regiony również doskonale radzą sobie ze słodyczą w winie, odpowiednio redukując wysoką kwasowość, które zwykle mają w sobie trunki wytrawne. Dlatego dobre wino słodkie to efekt wielu pomniejszych czynników.