Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Nebbiolo

4 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 4.1 (22)
145,00 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
130,50 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
opinia 5 (6)
266,00 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
239,40 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy

Niedostępny

opinia 5 (8)
349,00 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
314,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy

Niedostępny

899,00 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
809,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy

Pochodzenie i uprawa szczepu nebbiolo

Dostępne historyczne zapisy wskazują, że szczep nebbiolo obecny jest na winiarskiej mapie Włoch co najmniej od XIII wieku, zamieszkując jej północne rejony Piemontu oraz Lombardii. Jego nazwa pochodzi od słowa „nebbia”, czyli dokładnie – mgła, która otula winnice we wrześniu oraz październiku, tuż przed zbiorami. Same parcele znajdują się zazwyczaj na wzgórzach, nad jej poziomem, aby zebrać jak największą ilość promieni słonecznych.

Uprawa nebbiolo nie należy do najłatwiejszych. Szczep ten kwitnie wcześnie, dojrzewa późno i stawia duże wyzwanie przed winiarzem, którego celem jest doprowadzenie grona do pełnej dojrzałości. Jednocześnie potrafi wspaniale się odwdzięczyć, będąc w efekcie jednymi z najlepszych win włoskich i światowych – reprezentując godnie terroir, na którym wyrosło.

Warto zwrócić również uwagę na lokalną etymologię nebbiolo w Lombardii, tam bowiem możemy spotkać się z odmienną, mniej popularną nazwą – chiavennasca.

Charakterystyka szczepu nebbiolo

Wina powstałe ze szczepu nebbiolo cechuje jasna barwa czerwieni, która dodatkowo łagodnieje z wiekiem. W parze z kolorem występuje subtelny, różany aromat w akompaniamencie czerwonych owoców. Prawdziwy temperament wina jednak poznajemy w momencie kontaktu z kubkami smakowymi w ustach. Wówczas bowiem doświadczymy złożonej struktury, pełnej ekspresyjnych tanin i wyraźnej kwasowości.

Niezwykła esencjonalność win z nebbiolo czyni je wszechstronnymi, ale również długowiecznymi trunkami, które na kilkanaście lat mogą trafić do piwniczki, by dojrzewać i rozwijać trzeciorzędowe aromaty. Wsród nich odnajdziemy skórę, tytoń czy dym drzewny. Warto również pamiętać, iż z wiekiem wino będzie dążyć do doskonałego balansu – ekspresyjne taniny złagodnieją, a złożoność aromatów i balsamiczność w ustach wzrosną.

Do długiego leżakowania najlepiej sprawdzą się propozycje win z apelacji Barolo oraz Barbaresco. Młodsza, ale zdecydowanie warta uwagi odsłona tego wina jest produkowana w apelacji Langhe. Nebbiolo, które stamtąd pochodzi, szybciej osiąga swoją pełną gotowość.

Z jakimi potrawami łączyć wina ze szczepu nebbiolo?

Nebbiolo przeobraża się w wina skoncentrowane, garbnikowe i z obecną kwasowością, co sprawia że do idealnego pairing’u potrzebujemy dań strukturalnych i tłustych. Czerwone mięsa takie jak wołowina czy wieprzowina sprawdzą się doskonale, również w towarzystwie aromatycznych dodatków. Co ciekawe, wina te wspaniale wzbogacają pikantną kuchnię azjatycką. Chcąc podać nebbiolo z deską serów, warto z kolei umieścić na niej kremowe, tłuste i aromatyczne propozycje serów miękkich, takich jak brie, feta czy sery kozie.