Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Loureiro

1 element

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 4.65 (135)
44,99 zł
Białe Półwytrawne Portugalia
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Portugalia
Vinho Verde nie ma dobrej reputacji ze względu na swoją niską ceną – i rzeczywiście, niekiedy można się rozczarować i zniechęcić, kupując nieznane nam wino Loureiro. Jednak dobrze zrobione Vinho Verde zachwyci swoją owocowością, świeżością i pokaże kunszt zawartych w nim szczepów. Zapraszamy do zapoznania się z jednym, świetnym, białym winem z udziałem Loureiro, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze.

Charakterystyka szczepu

Nazwa Loureiro swoje pochodzenie ma od słowa „laurowy”, odnosząc się do zapachu kwiatów wiecznie zielonych krzewów laurowych. Wina Loureiro są bardzo aromatyczne, charakterystyczne, interesujące i złożone. Poza nutami liści laurowych, wina pełne są cytrusów, wyraźnych smaków mineralnych, ujmują potężną owocowością i posiadają bardzo orzeźwiającą kwasowością. Wyczuwalne są w nich kwiaty pomarańczy i limonki, akacja, kwiaty lipy, owoce brzoskwini, zielonych jabłek, liczi oraz melona. Wina Loureiro mają zwykle odświeżające, dobrze zbalansowaną kwasowość oraz niską zawartość alkoholu. Najlepiej pić je młode, ponieważ z upływem lat, tracą one z reguły na swojej złożoności, mineralności i świeżości. Niekiedy znaleźć można jednak taką jednoodmianową perełkę, która potrafi cudownie się starzeć, ujawniając nuty dymne, nafty, suszonych owoców i miodu. Tradycyjnie, wina Loureiro bardzo często wykorzystywane są w kupażach z Arinto, Alvarinho bądź Trajadurą. Obecnie, ta bardzo energiczna, wysoko wydajna odmiana, w końcu doczekała się statusu „szlachetnego”, jakościowego szczepu.

Badania genetyczne sugerują także, że wina Loureiro mają długa historię, a pierwsze wzmianki można o nich odnaleźć w dokumentach z XVIII wieku. Loureiro jest odmianą dość wymagającą w odniesieniu do upraw. Owoce dojrzewają dość wcześnie, odmiana jest podatna na choroby, dlatego też wymaga dużej uwagi i doświadczenia od winiarzy. Idealnie zaadaptowała się do nadbrzeżnych, chłodniejszych terenach Hiszpanii i Portugalii, powszechna jest także wzdłuż rzeki Lima. Jest to najczęściej uprawiana biała odmiana winogron w apelacji Vinho Verde.

Ostatnimi czasy wina Loureiro produkuje się także z odrobiną dodanego dwutlenku węgla dla stworzenia wina stylu frizzante. Połączenie rześkości, owocowości, mineralności z odrobiną bąbelków przyczynia się do powstania wina idealnego jako aperitif, do lekkich dań, niezobowiązujących spotkań czy też jako orzeźwienie w ciepłe, wiosenno-letnie dni. Doskonale nada się jako dodatek do małż gotowanych na parze z białym winem, zielonych sałatek z krewetkami czy dań z dodatkiem soczewicy i pomidorów. Nie należy jednak zapominać i umniejszać wadze winom Loureiro – odpowiednio zrobione, staje się winem poważnym, dającym wiele przyjemności oraz nadającym się do długich, powolnych degustacji. Cytując Jonathana Nossitera: „Loureiro jest winogronem tak lekkim i subtelnym, że sprawia, że Audrey Hepburn wygląda na ciężką”.