Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do białego mięsa

Produkty 1-12 z 282

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 3.9 (244) sommelier 82 pkt
Special Price 37,49 zł Regular Price 49,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 37,49 zł

Czerwone Półwytrawne Włochy
37,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.35 (284) sommelier 85 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
Bestseller
opinia 4.35 (236) sommelier 79 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
opinia 4 (233) sommelier 84 pkt
49,99 zł
Czerwone Wytrawne Argentyna
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Argentyna

Niedostępny

Bestseller
opinia 4.3 (195) sommelier 79 pkt
42,99 zł
Czerwone Półwytrawne Portugalia
38,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Portugalia
Bestseller
opinia 4.3 (223) sommelier 87 pkt
61,99 zł
Białe Wytrawne Usa
55,79 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Usa
Bestseller
opinia 4.3 (73) sommelier 85 pkt
59,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.4 (173) sommelier 85 pkt
43,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
39,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.5 (200) sommelier 84 pkt
54,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 3.8 (86) sommelier 75 pkt
35,99 zł
Białe Półwytrawne Chile
32,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Chile
Bestseller
opinia 3.8 (181) sommelier 81 pkt
52,99 zł
Czerwone Półwytrawne Gruzja
47,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Gruzja
Bestseller
opinia 4.35 (26)
49,99 zł
Białe Półsłodkie Włochy
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półsłodkie Włochy

Jak należy łączyć wina z potrawami?

Cechy wina, które należy brać pod uwagę w momencie dobierania go do potraw, można podzielić na trzy kategorie. Pierwszym i najistotniejszym aspektem jest to, jakie wrażenia smakowe wywołuje na języku: słodycz, kwasowość, czy gorycz. Po drugie, należy ocenić teksturę wina – wrażenie, jakie pozostaje w ustach, np. zimno, ciepło, kremowość, suchość. Na koniec pod uwagę należy wziąć aromaty wyczuwalne w jamie nosowo-gardłowej.

Sposób przygotowania potraw

Trudno jest mówić o tym, że jakieś wino pasuje szczególnie do ryb, kurczaka czy wieprzowiny. Istotny jest sposób przygotowania potraw, przyprawy których użyto, ale też dodatków, jakie znalazły się na talerzu obok potrawy głównej. Jeśli są bardziej aromatyczne niż danie główne, to one zdecydują czy połączenie będzie idealne. Reasumując – kluczowe dla połączenia z winem będą te przyprawy i dodatki używane w potrawie, które są najbardziej aromatyczne.

Łączenie win z białym mięsem

Mamy już wiedzę teoretyczną, przejdźmy do praktyki. Wino do drobiu możemy podać białe, różowe lub czerwone, ale lekkie. Gdy mamy ochotę na pieczonego kurczaka warto do niego dobrać białe, lekkie wino np. Soave. Do smażonego kurczaka, który został przyprawiony tymiankiem lepiej zaserwować bardziej wyraziste aromatyczne wino, które nie przyćmi smaku drobiu – idealnie w tej konfiguracji odnajdą się wina ze szczepów: riesling oraz sauvignion blanc. Natomiast kurczak podany w sosie śmietanowym lubi towarzystwo białego pełnego wina typu chardonnay muśniętego beczką. Na podstawie powyższego opisu można zauważyć, że wino do kurczaka może być różne, w zależności od dodatków na talerzu. Odpowiednim winem do indyka będzie zarówno wino białe jak również lekkie czerwone np. ze szczepu pinot noir.

Natomiast do dań z tłustej gęsiny serwuje się zazwyczaj młode wytrawne wina, z wyższą kwasowością i wyższą zawartością alkoholu. Wyrazisty smak gęsiny wymaga bowiem wyrazistego smaku wina, dlatego w tym wypadku sprawdzą się białe wina aromatyczne, np. riesling. Do kaczki najlepiej serwować wytrawne wino czerwone, ale również lekkie np. pinot noir. Jeśli natomiast chcemy podać kaczkę w towarzystwie pomarańczy możemy dobrać rieslinga z późnych zbiorów.

Abstrahując od powyższych zasad warto pamiętać, że jeśli ktoś uwielbia popijać marynowanego śledzia chilijskim merlotem jest to sprawa jego osobistych upodobań, które należy uszanować pod warunkiem, że nie zmusza do podobnych połączeń innych. Warto również wspomnieć o panującej zasadzie, która głosi, że do lokalnej kuchni należy podawać miejscowe wina. Tym samym, np. w krajach śródziemnomorskich do owoców morza podaje się wina czerwone, ponieważ z takich win słynie ten region. Podobnie w Alzacji, gdzie do tłustych dań, często w towarzystwie kiszonej kapusty podaje się wina białe.