Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Barbera

2 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 4.7 (50)
84,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
76,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
299,00 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
269,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy

Niedostępny

Poza Piemontem, Barbera uprawiana jest również w Lombardii, Emiglii-Romagna czy Puglii, a na Sycylii doczekała się nawet odmiennej nazwy – Perricone.

Charakterystyka szczepu

Historyczne zapiski wskazują, że szczep Barbera pochodzi ze wzgórz Monferrato w Piemoncie i jest jednym z najstarszych gatunków we Włoszech. Na przestrzeni wieków, sadzonki zostały również przesiedlone do USA, Argentyny i Australii, gdzie obecnie także można uświadczyć win produkowanych z tego grona. Niemniej, kolebka winiarska Barbery wciąż znajduje się w Piemoncie, skąd pochodzą wyborne propozycje win z topowych apelacji, jak chociażby Barbera d’Asti czy Barbera d’Alba. Barbera dojrzewa wcześniej niż inny bardzo popularny szczep piemoncki, Nebbiolo, niemniej winiarze eksperymentują z późniejszymi zbiorami w celu skoncentrowania w owocach większej ilości cukru dla zbalansowania zawartej w późniejszym winie kwasowości.

Barbera to wino o ciemnym kolorze i dość lekkiej teksturze. Wśród dominujących aromatów pojawiają się wiśnie, jeżyny, suszone zioła czy lukrecja. W ustach soczysta świeżość wzbogacona jest ekspresyjną kwasowością i bardzo delikatnymi garbnikami. W winach, przy których użyto beczki, struktura jest głębsza i bardziej złożona, a w bukiecie wyczuwalne stają się śliwki z odrobiną przypraw.

Ze względu na swój intensywny kolor, Barbera była niegdyś dodawana w niewielkiej ilości do win z Nebbiolo, w celu podkręcenia barwy szlagierowych win z tego szczepu, który sam w sobie jest stosunkowo jasny.

Co ciekawe również, obecnie przeprowadzane badania DNA sugerują, że szczep Barbera jest spokrewniony z Mourvedre, uprawianym w parcelach hiszpańskich i francuskich.

Z jakimi posiłkami łączyć wino Barbera?

Barbera to wino, które ze względu na wysoką kwasowość oraz wyraźny charakter jest bardzo dobrym wyborem do wielu rodzajów dań. Nade wszystko jest to bardzo dobry kierunek dla kuchni włoskiej opartej na makaronach oraz pizzy z sosem pomidorowym i mięsnymi dodatkami. Dodatkowo, świetnie poradzi z pieczoną kaczką lub wieprzowiną.

Aromatyczny, ale niezbyt przytłaczający charakter win ze szczepu Barbera pasuje doskonale do przystawek, na przykład pesto z pomidorami i mozzarellą czy do deski serów.

Chcąc z kolei dobrać odpowiednią rybę, warto skupić się na bardziej mięsistych gatunkach i sięgnąć po polędwicę z dorsza lub po zębacza. W ten sposób unikniemy przysłonięcia posiłku zbyteczną intensywnością wina w kieliszku.

Barbera – wino niezobowiązujące

Barbera to wino, którego cena i jakość doskonale się uzupełniają, bowiem niecodzienne, wspaniałe butelki występują tu w codziennych, atrakcyjnych cenach. Delikatna struktura i orzeźwiający charakter w połączeniu z esencjonalnym aromatem i smakiem sprawiają, że to wino idealne zarówno na letni, niezobowiązujący wieczór, jak i do wykwintnej kolacji. Można więc powiedzieć, że jest to wybór dobry na każdą okazję i każdy znajdzie w butelce Barbery coś dla siebie.