Wino Qvevris Kisi White Dry 2016 602776

Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Qvevris Kisi White Dry 2016 w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu. Dostępny rocznik 2016.

Wino Qvevris Kisi White Dry 2016 602776

Białe, Wytrawne 2016 0,75 L korek
Szczep
Spokojne Kategoria
99,99 zł podstawowa
dostępność: Wysoka
128 sprzedanych butelek
8,50 średnia ocen: 2 głosów
87 ocena sommeliera

opis wina

Qvevris Kisi White Dry to wyjątkowe i oryginalne, gruzińskie wino produkowane tradycyjną metodą polegającą na fermentacji wina w glinianych amforach zakopanych pod ziemią. Wino charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą oraz intensywnym zapachem rumianku, cytrusów, owoców tropikalnych i brzoskwiń. Jest to białe, wytrawne wino, które ma taniny! Delikatnie ściągające na podniebieniu gruzińskie wino będzie doskonałym pomysłem na prezent dla koneserów wina i osób chcących poznać całkowicie inne oblicze białego wina.

12°C TEMP. PODANIA
Gotowe do picia wiek
leżakowanie
Tbilvino producent

Charakterystyka wina

Brzytwa smak
Minerały i owoce aromat
Gotowe gładkość
Dobrze zbudowane budowa

opinia sommeliera

Okaz dla zapaleńców w poszukiwaniu gatunku, lub nowych dla siebie odkryć. Niełatwe, taniczne i orzeźwiające, a jednocześnie czarujące rozłożystym bukietem nut polnych kwiatów, orzechów, miodu i suszonych owoców.


Oceny użytkowników

Każda opinia ułatwia wybór właściwego wina Tobie i innym Klientom
8ocena
17.08.2020

Bardzo intensywne, dość ciężkie w odbiorze wino.Polecam spróbować, zawsze to jakaś odmienność w porównaniu do powszechnie pijanych win, choć nie wszystkim może zasmakować

9ocena
06.01.2020

Wino zdecydowanie dla osób szukających niebanalnych smaków. Jego największą zaletą jest intrygujący smak, kojarzący się bezpośrednio w winem czerwonym.

15.07.2019

A completely different wine experience for those, like me, used to classical white wines (cabernet, chardonnay, etc.), with a much more complex taste, very fruity and pretty dry at the same time, with a very delicate honey aftertaste (maybe due to the fact that qvevri wine jars are coated with bee wax ?). Georgia is the country where wine and grape originally came from, and the ancestral process of making Qvevri in buried jars rather than in wood casks may be the cause of such a surprising and exquisite taste. They also use a very rare vine stock (kisi), since Georgia seems to be the place where grow most grape varieties in the world. For amateurs in search of new and authentic tastes. Pretty expensive though, that's the minus.